25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Aer mai curat pentru Europa: Parlamentul European adoptă acordul pentru reducerea poluării

Un pas important spre un mediu mai sănătos a fost făcut miercuri de Parlamentul European, care a votat în favoarea unor măsuri mai stricte de reducere a poluării aerului în Uniunea Europeană.

Obiectivul principal este ca aerul pe care îl respirăm să nu mai prezinte riscuri pentru sănătatea umană, ecosistemele naturale și biodiversitate.

Votul istoric a reunit 381 de parlamentari care au susținut acordul politic provizoriu obținut cu statele membre UE. Doar 225 de parlamentari s-au opus, în timp ce 17 s-au abținut.

Potrivit unui comunicat de presă, noile norme stabilesc limite şi valori-ţintă mai stricte pentru 2030 pentru poluanţii cu impact grav asupra sănătăţii umane, inclusiv particulele în suspensie (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot) şi SO2 (dioxid de sulf). Statele membre pot solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat cu până la zece ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Dacă noile norme naţionale sunt încălcate, persoanele afectate de poluarea aerului vor putea deschide acţiuni în instanţă, iar cetăţenii vor putea primi despăgubiri în cazul în care sănătatea lor a fost deteriorată.

Indicii pentru calitatea aerului puși la dispoziția publicului

De asemenea, vor fi create mai multe puncte de prelevare a calităţii aerului în oraşe, iar indicii de calitate a aerului vor deveni comparabili, clari şi puşi la dispoziţia publicului în întreaga UE.

„Prin actualizarea standardelor de calitate a aerului, dintre care unele au fost stabilite cu aproape două decenii în urmă, poluarea va fi redusă la jumătate în întreaga UE, deschizând calea pentru un viitor mai sănătos şi mai sustenabil. Datorită Parlamentului, normele actualizate îmbunătăţesc monitorizarea calităţii aerului şi protejează mai eficient grupurile vulnerabile”, a declarat raportorul Javi Lopez, din grupul socialiştilor europeni (S&D).

Legea trebuie să fie adoptată şi de Consiliu, înainte să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE şi să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Ţările UE vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a aplica noile norme.

Poluarea atmosferică continuă să fie principala cauză de deces prematur în UE, cu aproximativ 300.000 de decese pe an. În octombrie 2022, Comisia a propus o revizuire a normelor UE privind calitatea aerului, cu obiective mai ambiţioase pentru 2030, în vederea atingerii obiectivului de a reduce la zero poluarea până în 2050.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.