19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Rezultate exit-poll alegeri europarlamentare: PSD-PNL 54%, AUR – 14%, Dreapta Unită 11%

Sute de milioane de alegători, inclusiv cetățenii români, merg duminică la urne la alegerile pentru Parlamentul European, care se așteaptă să încline instituția și mai mult spre extrema dreaptă, modelând cursul viitor al continentului.

Alegătorii din majoritatea statelor membre UE, inclusiv România, Franța, Germania , Italia, Spania și Polonia, sunt chemați la urne duminică, ultima zi a unui ciclu electoral de patru zile care a început joi în Țările de Jos.

LIVE Blog

UPDATE – ora 22:00

Alianţa PSD-PNL este cotată la alegerile europarlamentare cu 54% din voturi, AUR – 14%, Dreapta Unită 11%, conform exit-poll-ului CURS-Avangarde, pebaza datelor culese până la ora 20.00.

Conform rezultatelor parţiale ale exit-poll-ului, alianţa PSD-PNL câştigă detaşat alegerile europarlamentare, lista comună propusă de cele două partide fiind votată de 54% dintre alegători. Pe locul al doilea se situează AUR cu 14%, urmat de Dreapta Unită cu 11% din voturi.

UDMR obţine 5% din sufragii în timp ce 4% se împart între candidaţi independenţi.

Este vorba despre rezultate parţiale ale exit-poll-ului în cadrul căruia au fost chestionaţi peste 35.000 de alegători. Datele centralizate la închiderea urnelor vor fi prezentate la ora 23:00.

BEC – prezenţa la urne: Până la ora 22,00 au votat 51,12% dintre alegători

Prezenţa la urne pe ţară la alegerile europarlamentare a fost, duminică, până la ora 22,00, de 51,12%, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central

UPDATE – ora 21:00

PPE a obţinut cele mai multe locuri în primele cinci ţări cu estimări centralizate de Parlamentul European

Grupul Partidului Popular European (PPE) a obţinut 51 de locuri în primele cinci ţări cu estimări centralizate de Parlamentul European până la ora locală 18.30 (19.30 ora României), urmat de grupul Socialiştilor şi Democraţilor europeni, cu 26 de locuri, şi Verzi cu 22 de locuri.

Potrivit centralizării rezultatelor bazate pe estimări din Austria, Germania, Cipru, Grecia şi Olanda, PPE a obţinut în total 51 de locuri, capitalizând rezultatele bune obţinute la vot de CDU-CSU în Germania şi Noua Democraţia în Grecia.

În pofida înfrângerii în alegeri a Partidul Social-Democrat german, ajuns abia pe locul al treilea în ţară, grupul S&D a adunat până acum 26 de locuri, iar grupul Verzi/ALE (Verzi/ Alianţa Liberă Europeană) este pe locul al treilea cu 22 de locuri.

Grupul Renew Europe a adunat şi el 17 locuri în cele cinci ţări, iar Identitate şi Democraţie (ID) – 13 locuri, datorită rezultatelor bune obţinute în Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale, nu mai puţin de 19, să nu fie atribuite grupului ID.

UPDATE – ora 20:00

CDU în frunte în Germania, AfD pe locul doi cu 16,5%: exit poll

Un exit poll a fost publicat pentru Germania , relatează Reuters.

Sondajul arată câștiguri semnificative pentru extrema dreaptă.

Uniunea Creștin Democrată/Uniunea Creștină Socială (CDU/CSU): 29,5%

UPDATE – ora 18:20

În Austria, partidul de extremă dreaptă FPO se află în frunte (sondaj)

Partidul Libertăţii (FPO), de extremă dreapta, este cel mai probabil câştigătorul alegerilor europene de duminică din Austria, potrivit unor sondaje publicate de principalele mass-media, informează AFP şi Reuters.

FPO este creditat cu 27% din voturi, devenind pentru prima dată cea mai importantă forţă politică din ţara alpină.

Potrivit aşa-numitei „prognoze de tendinţă” care are la bază sondaje pentru radiodifuzorii austrieci şi pentru agenţia de ştiri APA, publicată la închiderea secţiilor de votare, Partidul Libertăţii de extremă-dreapta este probabil câştigătorul alegerilor pentru Parlamentul European din Austria.

UPDATE – ora 17:15

Supraviețuitorii Holocaustului îi îndeamnă pe tinerii europeni să voteze împotriva extremei drepte

Printre cei care au chemat oamenii să voteze la alegerile europene se numără un grup de supraviețuitori ai Holocaustului.

La începutul acestei luni, ei au lansat un apel comun prin care le cer alegătorilor mai tineri să meargă la vot și să-și exercite dreptul.

„Pentru milioane dintre voi sunt primele alegeri din viața voastră. Pentru mulți dintre noi ar putea fi ultimul”, au scris cei opt supraviețuitori în scrisoare. 

„Nu am putut preveni [ascensiunea nazismului] pe atunci, dar voi puteți astăzi.”

Ei au adăugat:

„Când extremiștii de dreapta au ajuns ultima dată la putere, eram încă adolescenți, unii dintre noi chiar copii. Au promis că vor face din nou această țară mare. Au promis că germanii vor veni pe primul loc.

Și au găsit țapi ispășitori pentru tot ce nu a funcționat: evrei, sinti și romi, homosexuali, persoane cu dizabilități, democrați devotați. Pas cu pas, milioane de oameni au fost lipsiți de drepturile lor, în cele din urmă chiar și de dreptul la viață.”

UPDATE – ora 16:00

Pezenţa la vot la alegerile europarlamentare, la nivel naţional, a fost de 32.36 %, la ora 16:00.

La alegerile europarlamentare din 2019, la aceeaşi oră, prezenţa era 31.29 %, iar la alegerile locale din 2020 a fost 30,94%.

”Până la ora 16 şi-au exprimat opţiunea prin vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European. 32,36% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, 27,26% în mediul urban, respectiv 39% în mediul rural. 

”La nivel de judeţ, procente mai mari pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European s-au înregistrat în Olt – 39,11%, Vâlcea – 38,85%, Giurgiu – 38,62%, Teleorman – 38,24%, Gorj – 38,14%.

UPDATE ora – 13:20

Va merge Franța spre extrema dreapta?

În Franța, marea întrebare este dacă oamenii vor apela la partidul de extremă dreaptă, anti-imigrație, Marine Le Pen .

Președintele francez, Emmanuel Macron, este cu mult în urma Mitingului Național al lui Le Pen , care se așteaptă să-și repete isprava din ​​2019.

Slăbiciunea partidului lui Macron ar putea vedea grupul centrist Renew – dominat de europarlamentari francezi – cum își pierde locul tradițional numărul 3 în Parlamentul European.

UPDATE – ora 12:10

AEP: Până la ora 12,00 au votat 3.176.517 alegători (17,63%)

Până la ora 12,00 au votat duminică, la alegerile europarlamentare, 3.176.517 alegători (17,63%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 1.521.549 alegători, iar în mediul rural 1.661.877 alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 1.997 de alegători.

Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul www.roaep.ro. 

UPDATE – ora 12:00

Viktor Orban: Miza alegerilor, război sau pace, o „chestiune paneuropeană”

Alegerile de azi pentru Parlamentul European sunt „primul vot european pe un subiect care priveşte aproape toate statele membre”, a declarat premierul ungar Viktor Orban după ce a votat duminică la Budapesta, transmite MTI.

„Campania are loc în jurul războiului în toate ţările, a devenit o chestiune paneuropeană”, a spus Orban.

El a apreciat, răspunzând la o întrebare, că pacea în Ucraina poate fi realizată în două etape: „Mai întâi trebuie câştigate alegerile din Europa, apoi rezultatele votului trebuie interpretate ca fiind opinia oamenilor despre război şi pace”.

UPDATE – ora 10:00

Pezenţa la vot la alegerile europarlamentare, la nivel naţional, a fost la ora 10.00 8,8%, iar la alegerile locale 8,72%, conform datelor oficiale anunţate de BEC.

”Până la ora 10 şi-au exprimat opţiunea prin vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, 8,8% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, 7,06% în mediul urban, respectiv 11,07% în mediul rural. Pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, şi-au exprimat opţiunea prin vot, până la ora 10 – 8,72% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, 6,99% în mediul urban, respectiv 11,03% în mediul rural”, au declarat reprezentanţii Biroului Electoral Central.  

UPDATE – ora 9:40

Prezența la vot pentru alegerile europarlamentare– 7,33%.

UPDATE – ora 9:30

Europarlamentarul Victor Negrescu: Am respins prin votul meu scandalul şi extremismul

Europarlamentarul Victor Negrescu a votat, duminică, la o secţie din municipiul Sebeş, pentru „schimbul de generaţii în politică” şi pentru „o Românie reprezentată cu profesionalism la nivel european”.

„Am votat pentru o Românie reprezentată cu profesionalism la nivel european. Am respins prin votul meu scandalul şi extremismul. Totodată, am votat pe plan local pentru schimbul de generaţii în politică, pentru oameni noi de bună-credinţă, care pot să facă mai mult pentru Alba, mai bine pentru oameni. Am votat împotriva tarifelor judeţene ridicate la apă şi gunoi şi a taxelor mari aplicate în judeţul Alba”, a declarat social-democratul Victor Negrescu.

UPDATE – ora 8:00

Prezenţa la vot în prima oră de la deschiderea urnelor, la nivel naţional, este de 2%, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele europarlamentare.

Conform statitsticilor, peste 350.000 de români au votat de la ora 7.00, când s-au deschis secţiile de votare din ţară, atât la alegerile locale, cât şi la cele europarlamentare.

UPDATE – ora 7:00

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

–-

În cele 27 de ţări ale UE candidează pentru Parlamentul European politicieni din aproximativ 200 de partide.

Cei 373 de milioane de alegători cu drept de vot sunt cei care vor decide pe cine vor trimite în hemiciclu. În total, sunt locuri pentru 720 de reprezentanţi – cu 15 mai mulţi decât data trecută, dar mai puţini decât cei 751 de eurodeputaţi care făceau parte din Parlament înainte de Brexit.

Noii membri aleşi îşi vor ocupa locurile la mijlocul lunii iulie pentru o primă sesiune plenară.

Urmează o primă provocare, poate cea mai grea: să configureze schema de personal a celor care vor conduce destinele UE în următorii cinci ani.

Prezența la vot

Prezența la vot va fi o măsură atent urmărită în alegeri: votul din 2019, care a avut loc pe fundalul plecării haotice a Regatului Unit din UE și al tensiunilor cu Casa Albă a lui Donald Trump, a înregistrat prezența la vot a ajuns la 50,6%, cea mai mare din ultimii 25 de ani.

Aceste alegeri înregistrează, de asemenea, o extindere a votului tinerilo , Belgia și Germania alăturându-se Austriei și Maltei pentru a oferi votul tinerilor de 16 ani.

Parlamentul European a încercat să motiveze alegătorii tineri cu un videoclip puternic de campanie care prezintă oameni în vârstă care amintesc de ocupația nazistă, Holocaustul și invazia sovietică a Cehoslovaciei. 

Videoclipul ”Folosește-ți votul” a fost vizionat de peste jumătate de miliard de ori pe rețelele de socializare, TV, cinematografe și stadioane de fotbal în cele cinci săptămâni până la 2 iunie.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.