35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Armata Chinei susține că a găsit o modalitate de a construi o armă laser care poate trage la infinit

Oamenii de știință chinezi susțin că au găsit o modalitate de a construi o armă laser care poate trage la infinit, ceea ce ar crește dramatic eficiența acesteia față de alte arme laser, scrie Insider.

Dacă afirmațiile lor sunt adevărate, înseamnă că China a depășit SUA în dezvoltarea armelor laser de înaltă energie care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă.

Capacitatea pe care oamenii de știință militari din China pretind că au dezvoltat-o, totuși, nu a fost încă văzută în acțiune.

Cercetătorii de la Universitatea Națională pentru Tehnologia Apărării, o instituție de cercetare militară din Hunan, au spus că au dezvoltat un sistem de răcire care a permis laserelor de înaltă energie să rămână alimentate fără să se încălzească prea mult, a raportat South China Morning Post.

Sistemul reprezintă „o descoperire uriașă în îmbunătățirea performanței sistemelor laser de înaltă energie”, au spus oamenii de știință într-o lucrare publicată în Acta Optica Sinica, un jurnal în limba chineză evaluat, a raportat South China Morning Post. 

„Undele de înaltă calitate pot fi produse nu numai în prima secundă, ci și întreținute pe termen nelimitat”, au adăugat aceștia.

Fasciculele laser pot încălzi gazul din aer, ceea ce poate reduce calitatea fasciculului și poate provoca daune în interiorul camerei laser, se arată în raport. Pentru a ocoli această problemă, au spus oamenii de știință, au dezvoltat un sistem care ar putea sufla gaz prin cameră și să elimine căldura reziduală. 

Acest lucru le-a permis să facă laserul mai compact și mai eficient, a spus South China Morning Post. 

Goana după laser

China și SUA, printre alte națiuni, caută să dezvolte arme laser de înaltă energie pregătite pentru luptă, care pot genera fascicule suficient de puternice pentru a topi oțelul.

Armele laser de mare putere au potențialul de a fi o tehnologie care schimbă jocul într-un război și apărare, deoarece ar putea trage în ținte precum drone, rachete și avioane mici la aproape viteza luminii la costuri mai mici decât rachetele interceptoare. O provocare, totuși, cu care se confruntă specialiștii a fost timpul de răcire.

Într-un  tweet despre rapoarte , Steve Weaver, un fost oficial al armatei britanice, a spus că, dacă știrile despre realizarea oamenilor de știință chinezi ar fi adevărată, ar pune China înaintea SUA în mai multe moduri.

„Acesta este o mare descoperire, având în vedere eșecurile SUA în acest domeniu”, a spus el, subliniind o secțiune a raportului South China Morning Post care indică sistemele militare americane care nu au satisfăcut așteptările.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.