19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Campaniile electorale din Europa se află sub amenințarea constantă a ingerinței străine – rolul jucat de China

François-Xavier Bellamy, principalul candidat al partidului conservator Les Républicains la viitoarele alegeri europene, a dezvăluit luni că a fost vizat de o tentativă de atac cibernetic lansat de un grup despre care se crede că ar fi legat de guvernul chinez.

La scurt timp după anunțul candidatului Partidului Socialist Raphaël Glucksmann că a fost vizat de ceea ce părea a fi o campanie de dezinformare în masă pe rețelele de socializare, declarația lui Bellamy este o reamintire clară a amenințării de interferență străină care continuă să afecteze partidele care concurează la alegerile din iunie, scrie AFP.

Bellamy a anunțat luni că a depus o plângere după ce a fost vizat de o tentativă de atac cibernetic din partea unui grup de hackeri numit APT31, despre care mai multe țări – inclusiv SUA și Marea Britanie – cred că are legătură cu guvernul chinez.

„Într-o perioadă în care președintele chinez Xi Jinping pornește într-o vizită de stat la Paris, există sentimentul că nu am luat măsura a ceea ce este în joc astăzi în ceea ce privește interferența străină”, a declarat Bellamy pentru AFP.

Candidatul i-a transmis lui Macron să sublinieze necesitatea respectării integrității Parlamentului European în timpul discuțiilor sale cu omologul său chinez.

Bellamy face parte dintr-un grup de șapte parlamentari francezi care ar fi fost vizat de APT31 cu e-mailuri de phishing în ianuarie 2021.

Toți șapte sunt membri ai Alianței Interparlamentare pentru China, un grup creat în 2020 pentru a coordona acțiunile pe diferite probleme legate de China, precum pandemia de COVID-19, represiunea minorității uigure din Xinjiang și protestele din Hong Kong din 2019-2020.

Dar atacul a fost descoperit abia la sfârșitul lunii martie 2024, după ce Departamentul de Justiție al SUA a publicat un rechizitoriu prin care șapte cetățeni chinezi au făcut parte dintr-o „operațiune globală prolifică de hacking”.

Atacul cibernetic a făcut ecou unei campanii de dezinformare care vizează un alt potențial parlamentar european, Raphaël Glucksmann, cu doar câteva săptămâni în urmă.

Glucksmann, care a vorbit cu voce tare despre problema uighurilor, i s-a spus la mijlocul lunii aprilie că conturi legate de China îl acuzau pe rețelele de socializare că este un cal troian pentru americani – mai precis, CIA  în Europa.

„Regimul chinez m-a sancționat deja oficial, iar regimul rus a răspândit deja știri false și amenințări împotriva mea în repetate rânduri”, a postat el pe X pe 16 aprilie.

„Aceste calomnii jalnice nu ne vor face să ne abatem de la calea noastră: apărarea necruțătoare a democrației noastre și a Europei.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.