26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Cele mai mari economii din lume pompează miliarde în producția de combustibili fosili în țările sărace

Țările G20 au cheltuit 142 de miliarde de dolari în trei ani pentru a extinde operațiunile, în ciuda angajamentului G7 de a nu mai face acest lucru, arată studiul.

Cele mai mari economii ale lumii au continuat să finanțeze extinderea combustibililor fosili în țările sărace, pompând miliarde de dolari, în ciuda angajamentelor lor privind clima, scrie The Guardian.

Grupul G20 de economii dezvoltate și în curs de dezvoltare și băncile multilaterale de dezvoltare pe care le finanțează, au investit 142 de miliarde de dolari în dezvoltarea combustibililor fosili în 2020 până în 2022, conform estimărilor elaborate de grupurile de campanie Oil Change International (OCI) și ”Prietenii Pământului” din SUA.

Canada, Japonia și Coreea de Sud au fost cele mai mari surse de finanțare în cei trei ani studiați, iar gazele au primit mai multe finanțări decât cărbunele sau petrolul.

Grupul G7 al celor mai mari economii, din care fac parte Japonia și Canada, s-a angajat în 2022 să oprească finanțarea combustibililor fosili.

Dar, în timp ce finanțarea pentru cărbune a scăzut rapid, finanțarea proiectelor de petrol și gaze a continuat într-un ritm puternic.

O parte din bani vor fi direcționate către alte economii dezvoltate, inclusiv Australia, dar o mare parte din aceștia sunt destinați țărilor în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, țările cu venituri medii mai bogate primesc în continuare mai multe finanțări decât cele mai sărace.

Cel mai recent angajament G7, din studiu, este de a elimina treptat toată finanțarea din străinătate pentru combustibili fosili până la sfârșitul anului 2022.

Studiul OCI se concentrează pe perioada de la începutul anului fiscal 2020-21 pentru fiecare țară, până la sfârșitul anului. al anului fiscal 2022-23.

Cum finanțează țările bogate combustibilii fosili

Cu toate acestea, cercetătorii au mai descoperit că Japonia a continuat să facă noi investiții în combustibili fosili în străinătate în ultimele câteva săptămâni, până la mijlocul lunii martie 2024, exploatând lacunele în promisiunea sa de a pune capăt finanțării combustibililor fosili.

Banca Mondială a oferit aproximativ 1,2 miliarde de dolari pe an combustibililor fosili pe parcursul perioadei de trei ani, din care aproximativ două treimi au fost destinate proiectelor de gaze.

SUA, Germania și Italia au oferit, de asemenea, miliarde de finanțare pe an proiectelor de combustibili fosili din străinătate înainte de sfârșitul anului 2022-2023, potrivit raportului publicat marți. Marea Britanie a furnizat în medie aproximativ 600 de dolari pe an.

Canada a furnizat în medie puțin sub 11 miliarde de dolari pe an, în perioada 2020-22 studiată, în timp ce Coreea de Sud a oferit 10 miliarde de dolari și Japonia aproximativ 7 miliarde de dolari.

În aceeași perioadă de trei ani, economiile G20 au investit aproximativ 104 de miliarde de dolari în dezvoltarea energiei curate în străinătate, potrivit raportului.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.