26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

China a pompat cel puțin 230 de miliarde de dolari pentru a-și construi industria vehiculelor electrice, arată un nou studiu

China a cheltuit 230,8 miliarde de dolari în mai mult de un deceniu pentru a-și dezvolta industria de mașini electrice, potrivit unei analize publicate joi de Centrul de Studii Strategice și Internaționale din SUA.

Amploarea sprijinului guvernamental reprezintă 18,8% din vânzările totale de mașini electrice între 2009 și 2023, a declarat Scott Kennedy, directorul director pentru afaceri și economie chineză la CSIS, scrie CNBC.

El a observat că raportul dintre aceste cheltuieli și vânzările de vehicule electrice a scăzut de la peste 40% în anii anteriori anului 2017, la puțin peste 11% în 2023.

Informaţiile survin în timp ce UE intenţionează să impună tarife la importurile de maşini electrice chinezeşti, pentru utilizarea subvenţiilor în producţia acestora.

Luna trecută, SUA au anunţat că vor creşte tarifele la importurile de vehicule electrice chinezeşti la 100%.

Kennedy a subliniat că sprijinul Beijingului pentru maşinile electrice a inclus politici non-monetare care au favorizat producătorii auto autohtoni în detrimentul celor străini. Dar el a remarcat, de asemenea, că SUA nu au creat condiţii la fel de atractive ca şi China pentru dezvoltarea propriei industrii de maşini electrice.

”Există câteva excepţii, dar, în general, producătorii de automobile şi guvernele occidentale au pierdut timpul şi nu au fost suficient de agresivi”, a spus el.

Unde au mers subvențiile guvernamentale

Kennedy a prezentat şapte iniţiative politice, într-un raport în urmă cu patru ani, despre potenţialele tensiuni comerciale din cauza maşinilor electrice chinezeşti.

Subvenţiile guvernamentale nu au mers neapărat direct în dezvoltarea maşinilor.

În primii ani ai dezvoltării vehiculelor electrice din China, Ministerul Finanţelor a declarat că a descoperit că cel puţin cinci companii au înşelat guvernul cu peste 1 miliard de yuani (140 de milioane de dolari).

Vehiculele fabricate în China au beneficiat, de asemenea, de pe urma pătrunderii din ce în ce mai mari a maşinilor electrice în ţară, reducând piaţa, cândva profitabilă, a vehiculelor alimentate cu combustibili convenţionali pentru producătorii auto străini.

Concurenţa este atât de acerbă încât analiştii Bank of America au declarat săptămâna aceasta că marii producători auto americani ar trebui să părăsească China şi să-şi concentreze resursele în altă parte.

Producătorii chinezi trebuie luați în serios

”Analiştii auto independenţi şi producătorii auto occidentali cu care am vorbit sunt toţi de acord că producătorii chinezi de EV şi producătorii de baterii au făcut progrese extraordinare şi trebuie luaţi în serios”, a spus Kennedy.

Dar el a subliniat că sprijinul guvernamental extins şi creşterea pieţei pentru companiile chineze de vehicule electrice încă nu au crescut semnificativ profiturile.

”Într-o economie de piaţă care funcţionează bine”, a spus el, ”firmele şi-ar evalua cu mai multă atenţie investiţiile în noi capacităţi, iar apariţia unui decalaj atât de puternic între cerere şi ofertă ar duce probabil la consolidarea industriei”.

Profitul net pe maşină al BYD a scăzut în ultimele 12 luni la echivalentul a 739 USD, conform analizei CLSA din primul trimestru. Cel al Tesla a scăzut la 2.919 USD, arată datele.

Industria vehiculelor electrice s-a confruntat în ultimul an cu un război intens al preţurilor, companiile auto fie reducând preţurile, fie lansând linii de produse la preţuri mai mici.

Startupul chinezesc de maşini electrice Nio, care încă operează cu pierderi, a declarat luna trecută că se aşteaptă ca aproximativ 10 producători auto să piardă pe piaţa din China, lăsând 20 până la 30 de jucători.

SUA şi-au sporit eforturile pentru a sprijini maşinile electrice. Legea de reducere a inflaţiei, semnată în august 2022, a alocat 370 de miliarde de dolari pentru promovarea tehnologiilor curate.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.