26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Cum ajung pacienții cu boli grave să depindă de înțelegeri secrete. O investigație privind medicamentele din Europa

Acorduri confidențiale, reduceri secrete și puterea giganților farmaceutici. O investigație a publicației ”Investigate Europe” examinează și dezvăluie sistemul ascuns al medicamentelor de pe continent.

Pacienții care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de înțelegeri secrete de preț încheiate între oficialii de stat și directorii din domeniul farmaceutic.

„Negocierea este total secretă. Totul se mișcă în plicuri sigilate”, dezvăluie un negociator dintr-o țară din UE.

„Nici măcar nu îl punem în sistemele noastre electronice pentru că nu vrem ca antreprenorul care întreține sistemele noastre să aibă acces.”

Chiar dacă oficial sunt oferite disconturi, guvernele ajung deseori să suporte costuri exorbitante pentru medicamentele noi care salvează vieţi sau ajung să nu aibă acces la ele, potrivit investigaţiei realizate pe parcursul a opt luni efectuată de către Investigate Europe şi partenerii săi.

Potrivit investigaţiei, producătorii de medicamente aleg să-şi lanseze produsele în acele ţări în care este mai profitabil.

„Avem prima, a doua şi a treia clasă de cetăţeni europeni atunci când vine vorba de acces la medicamente, este un adevărat scandal”, afirmă Clemens Auer, fost director în cadrul Ministerului Sănătăţii din Austria până în 2018.

Citește articol integral AICI.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.