19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Cum se amestecă trolii ruși în alegerile europene. De la mâncat insecte la interzicerea reparării mașinilor vechi

Dacă credeți tot ce citiți, s-ar părea că Uniunea Europeană dorește să interzică șoferilor să-și repare mașinile vechi sau că intenționează să limiteze zborurile pe care oamenii le pot lua prin implementarea „pașapoartelor carbon”.

De asemenea, s-ar putea chiar impune „blocări climatice” în stil Covid.

Niciunul dintre aceste lucruri nu este adevărat, dar pe măsură ce 373 de milioane de alegători eligibili se îndreaptă săptămâna aceasta la urne pentru a alege un nou parlament al UE, un torent de dezinformare inundă continentul.

UE și mai multe dintre țările sale membre au înființat agenții de investigație pentru a contracara dezinformarea înainte de vot – și se concentrează direct pe campaniile originare din Rusia.

Acuzațiile de dezinformare a Rusiei în jurul alegerilor nu sunt o noutate – ele au fost o caracteristică înaintea voturilor în Statele Unite, Regatul Unit și UE înainte, deși Rusia a negat întotdeauna desfășurarea unor astfel de campanii.

Dar tacticile devin din ce în ce mai sofisticate și trec de pe platformele online în parlamente și în discursul public.

Inteligența artificială și deepfake-urile devin rapid instrumentele preferate de cei care doresc să răspândească narațiuni false, a declarat Morgan Wright, consilier șef de securitate pentru SentinelOne, o companie americană de securitate cibernetică, citat de CNN.

Cum funcționează Doppelgänger

SentinelOne, alături de grupul independent de cercetare EU DisinfoLab, a lucrat pentru a descoperi o rețea de influență din Rusia care operează în Europa din 2022, numită „Doppelgänger”.

Rețeaua publică site-uri clonate ale unor organizații media europene importante, inclusiv publicații importante precum The Guardian și Bild din Germania, ca vehicule pentru a răspândi conținut înșelător și fals.

Se pune accent pe poveștile false pentru a influența atitudinile cu privire la subiecte precum războaiele din Ucraina și Gaza.

Dar, în ultimul an, criza climatică a fost al doilea cel mai vizat subiect, conform Observatorului European Digital Media (EDMO).

O astfel de poveste falsă, publicată pe un site care imită Bild, a descris modul în care un adolescent biciclist a murit după ce luminile stradale au fost oprite pentru a economisi electricitatea.

Articolul fals susținea că guvernul german a stins luminile din cauza unei crize energetice alimentată de sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Înainte de război, Germania se bazase foarte mult pe gazul rusesc pentru energie.

Povestea a fost dezmințită de numeroase instituții media germane, dar a continuat să se răspândească pe Facebook.

Paula Gori, secretarul general al EDMO, a declarat că răspândirea narațiunilor false privind clima se potrivește cu obiectivele geopolitice ale Rusiei, deoarece sectorul profitabil al petrolului și gazelor din țară a fost lovit de sancțiuni și interzicerea importurilor de către UE.

„Este destul de ușor pentru ruși să răspândească dezinformarea că UE se luptă din cauza sancțiunilor, iar cetățenii europeni se luptă pentru că nu există gaz din Rusia”, a spus ea.

Forțat să mănânce insecte?

Campaniile care încep online se infiltrează în parlamentele europene, unde politicienii populiști vând unele dintre aceleași narațiuni false.

Politicienii din Franța și Italia au împărtășit știri false că politicile climatice de reducere a poluării din agricultură îi vor forța pe cetățenii UE să mănânce insecte, în timp ce oamenilor din Croația, Germania și Polonia li sa spus că politicienilor din Anglia impun „blocare climatică” cetățenilor lor și restricții similare ar putea veni în țările lor.

Campaniile au consecințe în viața reală, în special pentru legislația Green Deal a UE, viziunea globală a blocului pentru acțiunea climatică.

UE este considerată un lider global în combaterea poluării cauzate de încălzirea planetei, dar dezinformarea climatică ar putea submina obiectivul ambițios al blocului de a reduce emisiile de carbon cu 90% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990.

Acest obiectiv-umbrelă este deja amenințat.

„Valul verde” care a adus la putere mulți politicieni axați pe climă la alegerile europene din 2019 pare să se încheie, partidele verzi fiind preconizate că vor suferi pierderi mari în această lună, ceea ce ar însemna mai puține voci progresiste în domeniul climei în parlament.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.