18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Cum se apără șefii companiilor petroliere împotriva criticilor climatice: ”Nu vindem înghețată aici”

Directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii energetice din lume au încercat luni să se apere de critici, spunând că ”nu este posibil să mulțumim pe toată lumea pe fondul tranziției energetice planificate”, scrie CNBC.

Vorbind la conferința ADIPEC privind petrolul și gazele, care s-a deschis luni la Abu Dhabi, directori care reprezintă companiile energetice din SUA, Europa și Asia au încercat să dea un ton pozitiv asupra situației actuale a industriei combustibililor fosili.

Evenimentul are loc la scurt timp după ce protestatarii împotriva schimbărilor climatice au ieşit în stradă în sute de oraşe de pe tot globul pentru a cere liderilor mondiali să elimine treptat arderea combustibililor fosili, principalul motor al crizei climatice.

Industria Big Oil a fost acuzată că şi-a anulat angajamentele privind schimbările climatice în ultimele luni, după profiturile anuale record, care au fost descrise de gruparea pentru drepturile omului Amnesty International drept ”în mod evident nejustificabile” şi ”un dezastru neatenuat”.

”Dacă vrei să-i faci pe toţi fericiţi, vinde îngheţată”

”Trebuie să intensificăm şi să ne pregătim pentru sistemele decarbonizate ale viitorului”, a declarat Tengku Muhammad Taufik, preşedinte şi CEO al companiei energetice de stat din Malaezia, Petronas, în cadrul unui panel moderat de CNBC, luni.

”Aşadar, dezbaterea a fost întotdeauna pusă aici, îmi amintesc de o veche zicală: ”Dacă vrei să-i faci pe toţi fericiţi, vinde îngheţată. Nu suntem în afacerea îngheţatei şi, mi-amintesc, există oameni care au intoleranţă la lactoză”, a spus Taufik.

”Indicaţia aici este că trebuie să luăm nişte decizii dificile şi trebuie să fim limitaţi de fapte, raţionalitate, paşi practici, dar vom ajunge acolo”, a adăugat el.

Aşa cum era de aşteptat, un raport important al ONU, publicat luna trecută, a confirmat că în prezent lumea nu este pe cale să atingă obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris din 2015, un acord de referinţă care îşi propune să continue eforturile de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Temperatura a crescut cu 1,1 grade după un secol de ardere a combustibililor

Lumea s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum şi de utilizarea inegală şi nesustenabilă a energiei şi a terenurilor.

Această creştere a temperaturii este cea care alimentează o serie de evenimente meteorologice extreme în întreaga lume.

Vicki Hollub, CEO al producătorului american de petrol şi gaze Occidental Petroleum, a spus că acestea au fost ”vreme cu adevărat incitante” pentru industria petrolului şi a gazelor şi a sugerat că o provocare majoră pentru companiile de combustibili fosili este să lucreze pentru a recâştiga încrederea societăţii.

”Nu văd unde suntem astăz,i ca ceva care va pune capăt industriei noastre, deşi există unii acolo care vor să dispară. Aşa cum am făcut şi în trecut, vom găsi modalităţi de a inova din această situaţie în care ne aflăm”, a spus Hollub în cadrul aceleiaşi discuţii.

”În atenuarea schimbărilor climatice, există şi oportunitatea de a continua să producem petrol pentru securitatea noastră energetică. Deci, încercăm să lucrăm cu această strategie şi cred că va funcţiona bine. Cea mai mare provocare, care este mai greu de abordat decât chiar şi inovaţia din jurul tehnologiei, este doar ca oamenii să aibă din nou încredere în industria noastră şi să înţeleagă ce spun cu adevărat datele”, a adăugat ea.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.