19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

De ce găsirea vieții extraterestre în Univers este acum „doar o chestiune de timp”

Mulți astronomi nu se mai întreabă dacă există viață în altă parte a Universului. Întrebarea care se pune este, în schimb: când o vom găsi?

Mulți sunt optimiști în a detecta semne de viață pe o lume îndepărtată în timpul vieții noastre – posibil în următorii câțiva ani, scrie BBC.

Un om de știință, care conduce o misiune pe Jupiter, a afirmat că ar fi „surprinzător” dacă nu ar exista viață pe una dintre lunile înghețate ale planetei.

Telescopul spațial James Webb (JWST) de la NASA a detectat recent ”indicii tentante asupra vieții” pe o planetă din afara Sistemului nostru Solar – și are mult mai multe lumi în vizor.

Numeroase misiuni care sunt fie în desfășurare, fie pe cale să înceapă marchează o nouă cursă spațială pentru cea mai mare descoperire științifică din toate timpurile.

„Trăim într-un Univers infinit, cu stele și planete infinite. Și pentru mulți dintre noi a fost evident că nu putem fi singura viață inteligentă de acolo”, spune profesorul Catherine Heymans, astronomul regal al Scoției.

„Acum avem tehnologia și capacitatea de a răspunde la întrebarea dacă suntem singuri în cosmos”.

„Zona bucăților de aur – Goldilocks”

Telescoapele pot acum analiza atmosferele planetelor care orbitează în jurul stelelor îndepărtate pentru semne de substanțe chimice care, cel puțin pe Pământ, pot fi produse doar de organismele vii.

Prima licărire a unei astfel de descoperiri a avut loc la începutul acestei luni, cu descoperirea unui posibilul gaz care este produs de organisme marine (la fel ca pe Pământ) în atmosfera unei planete numită K2-18b, care se află la 120 de ani lumină distanță.

Planeta se află în ceea ce astronomii numesc „zona Goldilocks” – distanța potrivită față de steaua sa pentru ca temperatura suprafeței să nu fie nici prea caldă, nici prea rece, ci tocmai potrivită pentru a exista apă lichidă, care este esențială pentru a susține viaţă.

Echipa de cercetători se așteaptă să afle peste un an dacă indicii pe care le-au obținut sunt confirmate sau au dispărut.

Profesorul Nikku Madhusudhan, de la Institutul de Astronomie de la Universitatea Cambridge, care a condus studiul, a spus că, dacă indiciile sunt confirmate, „ar schimba radical modul în care gândim despre căutarea vieții”.

„Dacă găsim semne de viață chiar pe prima planetă pe care o studiem, va ridica posibilitatea ca viața să fie ceva obișnuit în Univers”.

Chiar dacă nu găsesc semne de viață pe K2-18b, echipa are încă 10 planete Goldilocks pe lista lor de studiat și, posibil, multe altele după aceea.

Profesorul Madhusudhan prezice că în cinci ani va avea loc ceea ce el descrie drept „o transformare majoră” în înțelegerea noastră a locuinței planetare și a vieții în Univers.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.