19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Devastarea Ucrainei după doi ani de război. 210.000 de clădiri distruse pe o linie de 1.600 de kilometri

Puține țări de la al Doilea Război Mondial au trecut prin nivelul de devastare prin care a trecut Ucraina.

Dar a fost imposibil pentru cineva să vadă distrugerile în ansamblu. E prea vast. Fiecare bătălie, fiecare bombardament, fiecare lovitură cu rachete, fiecare casă incendiată și-a lăsat amprenta pe mai multe linii de front, înainte și înapoi de-a lungul a mai bine de doi ani.

New York Times a analizat fiecare clădire din Ucraina care a fost deteriorată sau distrusă de când Rusia a atacat acum doi ani. Care reprezintă o zonă vastă, cu aproximativ 210.000 de clădiri distruse pe o linie de front zimțată, de 1.600 de kilometri și mai departe.

Aceasta este prima imagine cuprinzătoare a locului în care a fost purtat războiul din Ucraina și a totalității distrugerii.

Folosind o analiză detaliată a anilor de date satelitare, publicația a dezvoltat o înregistrare a fiecărui oraș, a fiecărei stradă, a fiecărei clădiri care a fost distrusă.

Scara este greu de înțeles.

Au fost distruse mai multe clădiri în Ucraina decât dacă fiecare clădire din Manhattan ar fi distrusă de patru ori.

Părți ale Ucrainei aflate la sute de kilometri una de alta arată ca Dresda sau Londra după cel de-al Doilea Război Mondial sau Gaza după o jumătate de an de bombardament.

Pentru a produce aceste estimări, The New York Times a colaborat cu doi oameni de știință de top în teledetecție, Corey Scher de la City University of New York Graduate Center și Jamon Van Den Hoek de la Oregon State University, pentru a analiza datele de la sateliții radar care pot detecta mici modificări în mediul construit.

900 de școli, spitale, biserici și alte instituții au fost avariate

Peste 900 de școli, spitale, biserici și alte instituții au fost avariate sau distruse, arată analiza, chiar dacă aceste situri sunt protejate în mod explicit de Convențiile de la Geneva.

Aceste estimări sunt conservatoare.

Acestea nu includ Crimeea sau părți din vestul Ucrainei unde nu erau disponibile date exacte.

Adevărata amploare a distrugerii este probabil și mai mare – și continuă să crească.

La mijlocul lunii mai, rușii au bombardat unele orașe din nord-estul Ucrainei atât de feroce încât un locuitor a spus că dispar străzile.

Forțele ucrainene au provocat pagube majore, de asemenea, prin bombardarea pozițiilor ruse din prima linie și atacând teritorii stăpânite de ruși precum Crimeea și orașul Donețk.

Marinka – ras de bombardamente

Deși nu este întotdeauna posibil să se determine care parte este responsabilă, devastările înregistrate în zonele deținute de Rusia pălesc în comparație cu ceea ce se vede în partea ucraineană.

Puține locuri au fost la fel de devastate ca Marinka, un oraș mic din estul Ucrainei.

Școala nr. 1, unde atâția tineri ucraineni au învățat să scrie primele scrisori, a fost distrusă.

Catedrala Ortodoxă, unde cuplurile s-au căsătorit, a fost dărâmată. Străzile mărginite de castani pe care s-au plimbat generații, fabrica de lapte și fabrica de cereale unde lucrau oamenii, Muzeul de cunoștințe locale, clădirea administrativă a regiunii Marinka, magazinele și cafenelele – toate repere de generații – au fost reduse la ruine fără chip.

Prejudiciul se ridică la miliarde, dar costul real este mult mai mare.

Marinka era o comunitate. Marinka trăia istorie. Marinka a fost un izvor pentru familii timp de aproape 200 de ani. Distrugerea lui i-a lăsat pe oameni să se simtă pierduți.

„Dacă închid ochii, pot vedea totul din vechea mea viață”, a spus Iryna Hrushkovksa, 34 de ani, care s-a născut și a crescut în Marinka.

„Văd poarta din față. Pot să trec pe ușa din față. Pot păși în frumoasa noastră bucătărie și mă uit în dulapuri.”

„Dar dacă deschid ochii”, a spus ea, „totul a dispărut”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.