26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Dezvoltatorul imobiliar care a produs una dintre cele mai mari fraude bancare din istorie a fost condamnat la moarte

A fost cel mai spectaculos proces organizat vreodată în Vietnam, potrivit pentru una dintre cele mai mari fraude bancare pe care le-a văzut lumea vreodată.

În spatele porticului galben măreț al tribunalului din epoca colonială din Ho Chi Minh City, un dezvoltator imobiliar vietnamez în vârstă de 67 de ani a fost condamnat la moarte, joi, pentru că a jefuit una dintre cele mai mari bănci din țară pe o perioadă de 11 ani, scrie BBC.

Cifrele implicate sunt amețitoare. Truong My Lan a fost condamnată pentru că a contractat împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Banca Comercială Saigon. Procurorii au spus că 27 de miliarde de dolari nu vor fi recuperați niciodată.

Autoritățile comuniste au fost neobișnuit de sincere cu privire la acest caz, intrând în detalii minuscule pentru mass-media. Ei au spus că 2.700 de persoane au fost chemate să depună mărturie, în timp ce au fost implicați 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați.

Dovezile erau în 104 cutii cântărind în total șase tone. Optzeci și cinci de inculpați au fost judecați cu Truong My Lan, care a negat acuzațiile.

„Nu a existat niciodată un proces spectacol ca acesta, cred, în epoca comunistă”, spune David Brown, un oficial pensionar al Departamentului de Stat al SUA cu experiență îndelungată în Vietnam. „Cu siguranță nu a existat nimic la această scară”.

Campania anticorupție din țară dă roade

Procesul a fost cel mai dramatic capitol de până acum din campania anticorupție „Furnalele aprinse” condusă de secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong.

Un ideolog conservator cufundat în teoria marxistă, Nguyen Phu Trong consideră că furia populară față de corupția neîmblânzită reprezintă o amenințare existențială la adresa monopolului Partidului Comunist asupra puterii. El a început campania cu seriozitate în 2016, după ce l-a depășit pe primul ministru pro-afaceri de atunci pentru a-și păstra postul de frunte în partid.

Campania a forțat doi președinți și doi viceprim-miniștri să demisioneze și sute de oficiali sancționați  disciplinar sau închiși. Acum s-a alăturat rândurilor lor una dintre cele mai bogate femei din țară.

Truong My Lan provine dintr-o familie chino-vietnameză din Ho Chi Minh City, fosta Saigon. A fost mult timp motorul comercial al economiei vietnameze, datând din zilele sale ca capitală anticomunistă a Vietnamului de Sud, cu o mare comunitate etnică chineză.

Ea a început ca vânzătoare de tarabe, vânzând produse cosmetice împreună cu mama ei, dar a început să cumpere terenuri și proprietăți după ce Partidul Comunist a inaugurat o perioadă de reformă economică, cunoscută sub numele de Doi Moi, în 1986. În anii 1990, ea deținea un portofoliu mare de hoteluri si restaurante.

Deși Vietnamul este cel mai bine cunoscut în afara țării pentru sectorul său de producție cu creștere rapidă, ca lanț de aprovizionare alternativ pentru China, cei mai mulți vietnamezi bogați și-au făcut banii dezvoltând și speculând în proprietăți.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.