25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Expert: Bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice

Bolile transmise de țânțari se răspândesc pe tot globul, și în special în Europa, din cauza crizei climatice, a spus un expert, citat de The Guardian.

Insectele răspândesc boli precum malaria și febra dengue, ale căror prevalențe au crescut enorm în ultimii 80 de ani, deoarece încălzirea globală le-a oferit condițiile mai calde și mai umede în care să prosperere.

Profesorul Rachel Lowe, care conduce grupul global de reziliență a sănătății la Centrul de Supercomputing din Barcelona din Spania, a avertizat că focarele de boli transmise de țânțari se vor răspândi în părțile neafectate în prezent din nordul Europei, Asia, America de Nord și Australia în următoarele câteva decenii.

Ea urmează să țină o prezentare la congresul global al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Barcelona pentru a avertiza că lumea trebuie să fie pregătită pentru o creștere bruscă a acestor boli.

Încălzirea globală favorizează mediul țânțarilor

„Încălzirea globală din cauza schimbărilor climatice înseamnă că vectorii bolii care transportă și răspândesc malaria și dengue [febra] își pot găsi o casă în mai multe regiuni, cu focare care apar în zone în care oamenii sunt probabil să fie naivi din punct de vedere imunologic și sistemele de sănătate publică nepregătite” spuse Lowe.

„Realitatea dură este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari și vor favoriza focare din ce în ce mai frecvente, care sunt din ce în ce mai complex de tratat”.

Dengue se găsea în principal în regiunile tropicale și subtropicale, deoarece temperaturile înghețate peste noapte ucid larvele și ouăle insectei.

Sezoanele calde mai lungi și înghețurile mai puțin frecvente au făcut ca aceasta să devină cea mai rapidă boală virală transmisă de țânțari din lume și se instalează în Europa.

Țânțarul tigru asiatic (Aedes albopictus), poartă febra dengue și s-a stabilit în 13 țări europene începând cu 2023: Italia, Franța, Spania, Malta, Monaco, San Marino, Gibraltar, Liechtenstein, Elveția, Germania, Austria, Grecia și Portugalia .

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.