13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Explicator: Ce se află în spatele tensiunilor tot mai mari dintre Canada și India?

Justin Trudeau a spus că există dovezi „credibile” că agenții guvernului indian s-au aflat în spatele presupusului asasinat a liderului sikh, scrie The Guardian.

Anunțul marchează o înrăutățire semnificativă a legăturilor bilaterale dintre cele două țări într-un moment în care India este deja nemulțumită că autoritățile canadiene nu reprimă protestatarii sikh care își doresc propria lor patrie independentă.

Marți, un purtător de cuvânt al guvernului indian a numit acuzațiile „absurde și nemotivate”, adăugând că „afirmații similare au fost făcute de prim-ministrul canadian și au fost complet respinse”.

Autoritățile canadiene spun, de asemenea, că au expulzat un „diplomat cheie indian”. Diplomatul este șeful agenției de informații externe din India în Canada.

Cine a fost Hardeep Singh Nijjar? 

Pe 18 iunie a acestui an, Hardeep Singh Nijjar a fost împușcat în fața unui templu sikh din Surrey, Columbia Britanică.

Nijjar făcuse campanie pentru ca o națiune sikh independentă – cunoscută sub numele de Khalistan – să fie scoasă din statul Punjab al Indiei. El a fost căutat de autoritățile indiene și a fost desemnat drept „terorist” în iulie 2020.

El a fost avertizat de către agenția de spionaj a Canadei cu privire la amenințările la adresa sa, potrivit Organizației Mondiale Sikh din Canada, care a susținut că a fost „asasinat într-un atac țintit”.

Statul Punjab al Indiei – care este alcătuit din aproximativ 58% sikh și 39% hindus – a fost zguduit de o mișcare separatistă violentă Khalistan în anii 1980 și începutul anilor 1990, în care au murit mii de oameni. Astăzi, cei mai vocali susținători ai mișcării sunt în primul rând printre diaspora punjabi de peste mări.

De ce se concentrează India pe comunitatea sikh din Canada? 

Canada găzduiește una dintre cele mai mari comunități de peste mări de origine indiană, care numără aproximativ 1,4 milioane dintr-o populație totală canadiană de 40 de milioane. Aproximativ 770.000 de oameni au raportat sikhismul drept religie la recensământul din 2021.

Canada are cea mai mare populație de sikh în afara statului lor natal, Punjab.

India s-a plâns adesea guvernelor Canadei cu privire la activitățile sikh din diaspora indiană care, se spune că încearcă să revigoreze insurgența.

În 2018, Trudeau a asigurat India că Canada nu va sprijini pe nimeni care încearcă să revigoreze o mișcare separatistă în India, dar a spus în repetate rânduri că respectă dreptul la libertatea de exprimare și de întrunire al protestatarilor pentru a demonstra.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.