26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Faceți cunoștință cu localnicii din celebra Ibiza care au ajuns să trăiască în mașini după ce chiriile au explodat

César Nebrera toarnă o ceașcă de cafea pe care a preparat-o pe o sobă în portbagajul mașinii sale. Autovehiculul vechi Kia verde se află la umbra unui copac, chiar lângă drumul principal, lângă orașul Ibiza, arată BBC într-un reportaj.

„Mi-e dor de lucrurile de bază care fac viața confortabilă, cum ar fi să poți sta în picioare în propria ta casă, să poți găti corect sau chiar să deschid un sertar și să scot niște șosete”, spune el.

„Acestea sunt genul de lucruri pe care le ratezi când locuiești într-o mașină.”

Kia lui César a fost casa lui în ultimii trei ani. Lucrează ca bucătar, dar costurile de închiriere pe insula spaniolă Ibiza au crescut, nu-și permite să locuiască într-un apartament.

„În Ibiza, cazarea este foarte scumpă și devine din ce în ce mai scumpă”, spune el.

„Și costul de închiriere este complet neconform cu ceea ce câștigi. Așa că a trăi așa este o alternativă. Este mai puțin confortabil, dar îmi permite să continui să trăiesc pe insulă.”

Ibiza este una dintre cele patru insule mediteraneene care formează Insulele Baleare ale Spaniei. Celelalte sunt Mallorca, Menorca și Formentera.

Mulți profesioniști locali din Ibiza trăiesc în condiții la fel de precare din cauza costurilor ridicate de închiriere.

Anul trecut, CIG, un organism reprezentativ al poliției din garda civilă, a declarat că „trei sau patru” dintre ofițerii săi locuiau în vehicule pe insulă.

Alți localnici au recurs să locuiască în corturi sau în locuințe comune extrem de simple.

Daniel Granda, purtătorul de cuvânt al Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera, o organizație care reprezintă chiriașii locali, spune că astfel de situații devin o regulă.

Chirii de la 1.500 de euro

„Mulți oameni ajung în condiții destul de mizere și începem să vedem mahalale de-a lungul insulei”, spune el.

 „Fără posibilitatea de a găsi o cazare care să ne permită să trăim normal, cei dintre noi care locuim pe insulă avem senzația că suntem excluși”.

Ratele ridicate ale dobânzilor și o criză recentă a costului vieții i-au descurajat pe mulți spanioli să cumpere proprietăți, creând o creștere a cererii de locuințe închiriate, ceea ce a dus la creșterea costurilor de închiriere.

Prețurile de închiriere în Insulele Baleare au crescut cu o medie de 18% doar în ultimul an, comparativ cu o creștere medie de 12% la nivel național.

Cu toate acestea, statutul Ibiza de centru turistic situat într-o zonă relativ mică a supraalimentat acest fenomen pe insulă, ducând la creșteri mult mai abrupte, în unele cazuri până la 40 sau 50% doar în ultimul an.

Isabel María Pérez, care a căutat cazare la prețuri accesibile pe insulă, spune că o cameră single costă între 700 și 1.000 de euro pe lună, în timp ce un apartament modest poate costa în jur de 1.500 de euro.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.