26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Fizicianul Peter Higgs, părintele ”particulei lui Dumnezeu”, a murit la vârsta de 94 de ani

Peter Higgs, fizicianul laureat al Premiului Nobel care a propus o nouă particulă cunoscută sub numele de bosonul Higgs, a murit.

Higgs, în vârstă de 94 de ani, care a primit Premiul Nobel pentru fizică în 2013 pentru munca sa din 1964, care arată cum bosonul a ajutat la legarea universului, dând particulelor masa lor, a murit luni acasă, la Edinburgh, scrie The Guardian.

După o serie de experimente, care au început cu adevărat în 2008, teoria sa a fost dovedită de fizicienii care lucrau la Large Hadron Collider de la Cern din Elveția în 2012; premiul Nobel a fost împărtășit cu François Englert, un fizician teoretician belgian a cărui activitate a contribuit, de asemenea, direct la descoperire.

”Particula lui Dumnezeu”

Bosonul lui Higgs este considerat de către fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, o particulă elementară care le conferă masa multor altora, potrivit teoriei ”modelului standard”.

În eforturile de popularizare a acestei descoperiri, bosonul a fost supranumit ”particula lui Dumnezeu”, deoarece el se află peste tot şi este deosebit de insesizabil.

”Peter Higgs era o persoană remarcabilă, un om de ştiinţă cu adevărat dotat, a cărui viziune şi imaginaţie ne-au îmbogăţit cunoştinţele despre lumea care ne înconjoară”, subliniază, citat în comunicat, directorul Universităţii din Edinburgh, Peter Mathieson.

”Munca sa de pionier a motivat mii de cercetători, iar moştenirea sa va continua să inspire mulţi alţii în generaţiile viitoare”, dă el asigurări.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.