12.6 C
București
luni, aprilie 22, 2024

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, pus sub acuzare după ce ar fi depus mărturie mincinosă în cazul IbizaGate

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a fost acuzat că a depus mărturie mincinoasă în fața parlamentului, a anunțat vineri parchetul austriac pentru infracțiuni economice și corupție, scrie Reuters.

Politicianul conservator și fostul său șef de cabinet, Bernhard Bonelli, sunt acuzați că au depus mărturie mincinoasă în fața comisiei de anchetă din parlamentul austriac în cazul Ibiza „cu privire la presupusa coruptibilitate a guvernului său”, a spus biroul într-un comunicat.

Procesul va începe pe 18 octombrie, iar dacă va fi găsit vinovat, Kurz (36 de ani) ar putea fi condamnat la trei ani de închisoare.

În declaraţii date comisiei menţionate în 2020, Kurz şi-a minimizat rolul jucat în numirea directorului companiei de stat ÖBAG, Thomas Schmid, afirmând că a fost informat de decizie în prealabil, dar nu a mai avut ulterior nicio implicare. Procuratura susţine în schimb, pe baza unor mesaje de chat, că Schmid şi Kurz au discutat în mod regulat pe această temă în perioada respectivă.

Scandalul „IbizaGate”, care a dus în 2019 la ruperea coaliţiei dintre Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta) şi Partidul Popular austriac (OeVP) şi demisia lui Sebastian Kurz, a afectat grav reputaţia mediului politic austriac.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promitea unei femei ce pretindea că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.