35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Franța a treminat al doilea submarin nuclear de atac. Mastodontul de oţel negru cântărește 5.200 de tone

Un al doilea submarin nuclear de atac (SNA) francez din clasa Barracuda – Duguay-Trouin – a fost livrat oficial Marinei franceze în urma unei campanii de testare pe mare, anunţă Ministerul francez al Apărării, relatează AFP.

Recepţia submarinului, de către Direcţia Generală a Armamentului, a avut loc la 28 iulie, la Brest, a anunţat joi, într-un comunicat, ministerul.

Duguay-Trouin, a cărui construcţie a început în 2009, a efectuat, de la prima ieşire pe mare, în martie, o serie de teste ale capacităţilor sale tehnice şi operaţionale – viteza, performanţele la diverse adâncimi de imersiune şi funcţionarea instalaţiilor, inclusiv a reactoarelor nucleare.

Submersibilul poartă numele unui corsar francez din secolul al XVIII-lea şi urmează să efectueze o desfăşurare de lungă durată, în vederea testării capacităţilor militare, înainte de intrarea în serviciul activ.

Duguay-Trouin, un mastodont de oţel negru, cu o lungime de 99 de metri, de 5.200 de tone, este armat cu rachete antinavă şi rachete de croazieră  (MdCN), cu o rază de 1.000 de kilometri vizând ţinte terestre.

El poate fi desfăşurat de către Forţele Speciale, iar în acest sens dispune de un hangar de punte detaşabilă, cu un propulsor submarin pentru scafandri de luptă.

Misiunea acestui SNA este să apere bastimente ”preţioase” – portavioane şi submarine lansatoare de dispozitive (SNLE) dotate cu rachete nucleare, să urmărească submarine inamice şi să culeagă informaţii clasificate.

În afară de Suffren, introdus în serviciu în 2022, şi Duguay-Trouin, alte patru submarine – Tourville, de Grasse, Rubis şi Casabianca – se află în diverse stadii de construcţie.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.