22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Giganții tech din SUA finanțează partidele politice europene: Unde au mers banii Google, Apple și Microsoft

Alegerile europene sunt la o săptămână distanță, iar companiile Big Tech din SUA s-au apropiat deja de centrul politic, în special de liberali.  

Persoane publice arată că unele dintre companiile tehnologice de top din SUA – cum ar fi Google, Apple și Microsoft – au donat bani grupurilor de reflecție politice ale partidelor politice paneuropene sau direct partidelor în perioada premergătoare alegerilor UE, scrie Politico.

Combinați, ei sunt chiar unul dintre cei mai importanți contribuitori, conform cifrelor compilate de autoritatea care supraveghează partidele și fundațiile politice europene pentru 2024.

European Democracy Consulting urmărește și donațiile.

Partidul Alianța pentru Liberali și Democrați din Europa (ALDE) și grupul său de reflecție, Forumul Liberal European (ELF), au fost destinatarii preferați ai giganților tehnologiei – înaintea alegerilor care ar putea înregistra o creștere a extremei dreapta în următorul Parlament, conform sondajelor.

Unde au mers donațiile:

  • În ianuarie, filiala irlandeză a Google a donat 18.000 euro – maximul permis – către ELF;
  • Apple a promis aceeași sumă la think tank printr-o filială irlandeză în februarie;
  • Microsoft a dat 5.000 de euro în aprilie și 18.000 de euro partidului ALDE în mai;
  • Producătorul american de cipuri Qualcomm a oferit o donație de 18.000 de euro către ALDE.

În timp ce unele partide europene, inclusiv socialiștii europeni, resping în mod explicit donațiile private, ALDE le solicită în mod activ.

Anul trecut, partidul a oferit companiilor din sectorul privat posibilitatea de sponsorizare, cu un pachet complet disponibil pentru donația de maximum 18.000 de euro.

Cu toate acestea, sponsorizările nu au fost disponibile în timpul campaniei pentru Parlament, a spus partidul, chiar dacă a continuat să primească donații de la Big Tech și Big Pharma.

„Chiar dacă, ca partid, nu ne angajăm în elaborarea de zi cu zi a politicilor din Parlamentul European, credem că este important să menținem un dialog deschis [cu] societatea civilă, ONG-urile și sectorul corporativ”, a spus Anna Wangen, un purtător de cuvânt al partidului ALDE.

Forumul liberal european nu a primit o solicitare de comentarii la timp pentru publicare.

Răspândirea bogăției

Liberalii nu sunt singurii beneficiari preferați ai donațiilor US Big Tech.

Atât Google (prin sucursala sa din Belgia), cât și Apple au contribuit cu 8.000 de euro la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene, think tank-ul Partidului Popular European de centru-dreapta.

Gigantul american de cipuri Intel a avut aceeași contribuție.

Un purtător de cuvânt al Centrului Martens a declarat că fundația s-a angajat cu „părți interesați privați interesați de activitatea Centrului și de subiecte de interes comun” în fiecare an, cu evenimente și activități disponibile public pe platformele sale.

Un purtător de cuvânt al PPE a subliniat că partidul și fundația sunt entități separate.

Toate donațiile sunt pe deplin legale: partidele și fundațiile politice europene pot accepta donații de până la 18.000 de euro pe an, per donator.

Unii experți susțin însă că este un alt mijloc pentru companii de a obține acces la factorii de decizie.

„În general, rolul banilor privați rămâne ridicol de scăzut în comparație [cu] alte jurisdicții”, a spus Alberto Alemanno, fondatorul The Good Lobby, care pledează pentru mai multă transparență în politică.

„Cu toate acestea, dacă se fac aceste (mici) donații, acest lucru sugerează că își servesc scopul: să creeze acces privilegiat.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.