12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Guvernul a trecut bariera de 164 miliarde lei împrumuturi doar în primele nouă luni ale anului

Împrumuturile luate de Guvern au trecut de 164 miliarde de lei, după o lună septembrie în care statul a împrumutat 25 de miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni, inclusiv 3,25 miliarde de euro de pe piaţa externă.

Din suma de 164,3 miliarde de lei din primele nouă luni, 13 miliarde de lei sunt finanţări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni, relevă date analizate de Profit.ro.

Din vânzarea de obligaţiuni, statul a luat 159,2 miliarde de lei, la care se adaugă 5,1 miliarde lei (1,02 miliarde de euro) din componenta de împrumut a PNRR.

Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că banii din a doua transă din PNRR au intrat în conturi. A doua tranşă include 2,14 miliarde euro sprijin nerambursabil şi 1,02 miliarde euro (5,1 miliarde lei) sprijin sub formă de împrumut.

Este important de precizat că Ministerul Finanţelor avea în plan pentru 2023 suma de 2 miliarde de lei din împrumuturi luate din PNRR, însă al doilea miliard de euro, aferent tranşei a treia, pare foarte puţin probabil să ajungă la stat în acest an, comentează Profit.ro.

Pentru întreg anul, Ministerul Finanţelor a anunţat că are nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei (32,3 miliarde euro) – 68,3 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadenţă. Acest nivel de 160 de miliarde de lei nu va mai fi, însă, de actualitate după ce Guvernul va adopta rectificarea bugetară, iar ţinta de deficit va fi revizuită la un nivel mai ridicat, de la 4,4% în prezent la 5-5,5%.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.