12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Inundațiile devastatoare din estul Libiei ar fi ucis peste 2.000 de persoane, multe au fost târâte de ape şi duse în mare

Furtuna mediteraneană Daniel a provocat inundații devastatoare în Libia, care au măturat cartiere întregi și au distrus case în mai multe orașe de coastă din estul națiunii nord-africane.

Se estimează că 2.000 de oameni au murit, a declarat luni unul dintre liderii țării, potrivit Associated Press.

Cele mai mari distrugeri s-ar fi înregistrat în Derna, un oraș deținut anterior de extremiștii islamici în haosul care a cuprins Libia de mai bine de un deceniu și a lăsat-o cu infrastructura prăbușită. Libia rămâne împărțită între două administrații rivale, una în est și una în vest, fiecare susținută de miliții și guverne străine.

Imagini apocaliptice la Derna

Înregistări realizate de locuitorii din Derna şi postate online arată scenele unui dezastru major în acest oraş de coastă. Zone întregi cu blocuri de locuinţe au fost măturate de-a lungul Wadi Derna, un râu care coboară din munţi prin centrul oraşului. Clădiri de apartamente cu mai multe etaje, care altădată se aflau la mare distanţă de râu, s-au prăbuşit parţial în noroi.

Într-un interviu telefonic acordat luni postului de televiziune al-Masar, prim-ministrul Ossama Hamad al guvernului din estul Libiei a declarat că se teme că în Derna au murit 2.000 de persoane, iar alte mii sunt considerate dispărute. El a spus că Derna a fost declarată zonă calamitată.

Derna, localitatea care a fost cel mai grav afectată, a devenit inaccesibilă, iar presa locală susţine că situaţia de acolo este catastrofală, fără electricitate sau comunicaţii. Imaginile care circulă pe reţelele sociale arată cum inundaţiile au măturat zone întregi de clădiri rezidenţiale şi alte proprietăţi.

Essam Abu Zeriba, ministrul de interne al guvernului din estul Libiei, a declarat că se aşteaptă ca peste 5.000 de persoane să fie date dispărute în Derna.

El a precizat că multe dintre victime au fost târâte spre Marea Mediterană. Într-un interviu telefonic acordat canalului de ştiri prin satelit Al-Arabiya, deţinut de Arabia Saudită, el a îndemnat agenţiile locale şi internaţionale să se grăbească să ajute oraşul.

Locuitorii din estul Libiei sunt disperaţi

Zeci de alte persoane au fost date dispărute, iar autorităţile se tem că acestea ar fi putut muri în inundaţiile care au distrus case şi alte proprietăţi în mai multe oraşe din estul Libiei, potrivit presei locale.

Cel puţin 23 de persoane au fost raportate ca fiind moarte în oraşul Bayda din estul ţării, a declarat principalul centru medical al oraşului. Alte şapte persoane au fost raportate ca fiind moarte în oraşul de coastă Susa din nord-estul Libiei, potrivit Autorităţii pentru Ambulanţă şi Urgenţe. Încă şapte persoane au fost declarate moarte în oraşele Shahatt şi Omar al-Mokhtar.

Semiluna Roşie libiană a anunţat că a pierdut contactul cu unul dintre lucrătorii săi în timp ce încerca să ajute o familie blocată în Bayda.

Premierul a anunţat luni trei zile de doliu şi a ordonat ca drapelele din întreaga ţară să fie coborâte în bernă.

În weekend, libienii au distribuit pe reţelele sociale imagini care arată case şi drumuri inundate în multe zone din estul Libiei. Aceştia au implorat ajutor, în timp ce inundaţiile i-au blocat pe oamenii în interiorul caselor şi în vehiculele lor.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.