26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Israelul aprobă cea mai mare confiscare de terenuri din Cisiordania din trei decenii, spune grupul pentru drepturile omului

Guvernul israelian a aprobat o confiscare mare de terenuri în Cisiordania ocupată – cea mai mare de la Acordurile de la Oslo din 1993 care a stabilit o cale de pace între Israel și palestinieni, potrivit grupului israelian pentru drepturi Peace Now, citat de CNN.

Departamentul de Administrație Civilă al armatei israeliene, care gestionează chestiunile civile din Cisiordania, a emis declarația pe 25 iunie de transformare a zonei în pământ de stat, potrivit unui  document  al organismului, dar anunțul oficial nu a fost postat până miercuri, a spus Peace Now.

Declarația acoperă o secțiune de 1.270 de hectare din Valea Iordanului, în estul Cisiordaniei, lângă Ierihon, arată documentul Administrației Civile.

Peace Now, un grup pentru drepturile israeliene care monitorizează extinderea ilegală a coloniilor israeliene, a criticat miercuri această mișcare într-o declarație , spunând că confiscarea face și mai dificilă stabilirea „un stat palestinian alături de Israel”.

Grupul a mai remarcat că cea mai recentă declarație a urmat mai multor anunțuri anterioare care au făcut din acest an cel mai mare, de departe, pentru confiscări de pământ israeliene pe teritoriul palestinian, conform datelor pe care le-a colectat și care datează din 1993.

Potrivit raportului, declararea terenurilor drept proprietate de stat este una dintre metodele principale ale Israelului pentru a-și afirma controlul asupra teritoriilor ocupate.

Odată ce pământul este desemnat drept teren de stat, Israelul nu îl mai recunoaște ca fiind proprietate privată a palestinienilor.

CNN a contactat purtătorul de cuvânt al Administrației Civile a Israelului pentru a comenta această afirmație specifică a Peace Now, dar încă nu a primit răspuns.

„Contracă” statulitatea palestiniană 

Separat, luni, Consiliul Superior de Planificare al Israelului, organismul guvernamental responsabil cu eliberarea autorizațiilor noilor construcții de locuințe în anumite părți din Cisiordania, a declarat că va aproba mii de noi unități de locuințe în zeci de așezări israeliene,  potrivit  Peace Now.

Ministrul israelian de Finanțe Bezalel Smotrich, care deține și o funcție în Ministerul Apărării cu control semnificativ asupra chestiunilor civile din Cisiordania ocupată, a sărbătorit această mișcare într-o  postare  miercuri  pe X.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.