18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Israelul asediază încă două spitale din Gaza și cere evacuari, spun palestinienii

Forțele israeliene au asediat duminică încă două spitale din Gaza, iar echipele medicale ar fi fost prinse sub focuri de armă puternice, a declarat Semiluna Roșie Palestiniană, informează Reuters.

Israelul declară că spitalele din enclava palestiniană, unde războiul durează de peste cinci luni, sunt folosite de militanții Hamas drept baze. A lansat videoclipuri și imagini care susțin afirmația.

Hamas şi personalul medical neagă acuzaţiile.

Semiluna Roşie palestiniană a declarat că unul dintre membrii personalului său a fost ucis când tancurile israeliene au intrat brusc în zonele din jurul spitalelor Al-Amal şi Nasser din oraşul Khan Younis din sudul ţării, pe fondul bombardamentelor intense şi al focurilor de armă.

Forţele israeliene au început să opereze în jurul Al-Amal, a precizat armata, în urma unor „informaţii precise … care au indicat că teroriştii folosesc infrastructura civilă pentru activităţi teroriste în zona Al-Amal”.

Forţele blindate israeliene au închis Spitalul Al-Amal şi au efectuat operaţiuni ample de demolare în apropierea acestuia, a precizat Semiluna Roşie într-un comunicat.

„Toate echipele noastre sunt în pericol extrem în acest moment şi sunt complet imobilizate”, a precizat aceasta.

Zeci de pacienți ar fi fost reținuți

Semiluna Roşie a menţionat că forţele israeliene au cerut acum evacuarea completă a personalului, a pacienţilor şi a persoanelor strămutate din sediul Al Amal şi au tras cu fumigene în zonă pentru a-i forţa pe oameni să plece.

Un palestinian strămutat a fost ucis în incinta spitalului după ce a fost împuşcat în cap, a precizat Semiluna Roşie într-o actualizare ulterioară.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, administrat de Hamas, a declarat că zeci de pacienţi şi membri ai personalului medical au fost reţinuţi de forţele israeliene la Al Shifa din oraşul Gaza, în nordul enclavei, care se află sub control israelian de o săptămână.

Biroul de presă al guvernului condus de Hamas a declarat că forţele israeliene au ucis cinci medici palestinieni în timpul raidului lor de şapte zile asupra Al Shifa.

Al Shifa este una dintre puţinele unităţi sanitare care funcţionează măcar parţial în nordul Fâşiei Gaza şi, la fel ca altele, a găzduit o parte din cei aproape 2 milioane de civili – peste 80% din populaţia Fâşiei – strămutaţi de război.

Cel puţin 32.226 de palestinieni au fost ucişi, dintre care 84 în ultimele 24 de ore, şi 74.518 au fost răniţi în ofensiva aeriană şi terestră a Israelului în teritoriul de coastă dens populat, începând cu 7 octombrie.

Israelul a lansat ofensiva după ce militanţii islamişti conduşi de Hamas au atacat sudul ţării la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând 253 de ostatici în Gaza.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.