33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu opt ani, eliberat şi este în România, anunță MAE

Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, a fost eliberat şi în prezent este în România, a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit MAE, aducerea în ţară a lui Gherguţ „este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea sa, pe toate palierele şi canalele politico-diplomatice”.

Ținut ostatic timp de opt ani

Iulian Gherguț a fost luat ostatic în urmă cu opt ani de o grupare islamistă, în Burkina Faso.

El a fost eliberat după mai multe negocieri, fiind recuperat de autoritățile române și adus în țară. Acesta ajunsese să stea în captivitate la o grupare teroristă din Mali.

Acesta a fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015, după o ambuscadă asupra maşinii de teren pe care o folosea la patrulare.

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.