26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Kovesi a pus tunurile pe Grecia: „De câte tragedii ca cea de la Tempi avem nevoie pentru a înţelege că corupţia ucide?”

Procurorul european Laura Codruța Kovesi a declarat că legislația națională din Grecia a împiedicat investigarea completă a accidentului feroviar de la Tempi din 2023, soldat cu 57 de morți.

Şefa Parchetului european (EPPO) a prezentat marţi raportul pe 2023 al instituţiei pe care o conduce în faţa comisiilor reunite pentru control bugetar (CONT) şi pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European (PE).

Procurorul european a lansat din nou săgeţi la adresa tragediei feroviare de la Tempe şi a modului în care guvernul a gestionat ancheta privind cauzele crimei, scrie site-ul The Press Project.

În timpul audierii sale în faţa comisiilor Parlamentului European, cu ocazia raportului său anual, Laura Kovesi a lansat o întrebare retorică: „De câte tragedii ca cea de la Tempi avem nevoie pentru a înţelege că corupţia ucide?”.

Ea a adăugat că se creează o „cultură a impunităţii”.

23 de persoane puse sub acuzare

Kovesi s-a referit la recenta sa vizită la Atena şi a subliniat că „a existat o singură problemă care i-a preocupat pe oameni, şi anume Tempi”.

Procurorul european le-a explicat europarlamentarilor că, din cauza legislaţiei naţionale, nu a fost posibil să investigheze toate aspectele tragediei de la Tempi din Grecia. 

„Problema nu este personală. Problema este legată de legislaţia naţională”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

„În cele din urmă, pentru ca noi să ne simţim în siguranţă în societate, depinde de modul în care noi, judecătorii, procurorii, avocaţii, poliţia, ne facem treaba şi de modul în care aceasta este percepută de cetăţeni. Dacă suntem independenţi sau nu, curajoşi sau temători”, a subliniat Kovesi.

Ca răspuns la o întrebare a eurodeputatei olandeze Sophie in Veld, şefa Parchetului european a declarat că a pus sub acuzare 23 de persoane în legătură cu ceea ce presa elenă numeşte Contractul 717 legat de achiziţii în domeniul feroviar. Kovesi a reiterat că nu a putut investiga foşti miniştri în legătură cu respectiva legislaţie.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.