12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Lavrov cataloghează Occidentul drept „imperiu al minciunilor” și respinge cererea ONU de a reînvia acordul cu cereale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a catalogat Occidentul drept un „imperiu al minciunilor” și și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile ONU care vizează revigorarea inițiativei cerealelor de la Marea Neagră, scrie Sky News.  

Lavrov a spus că aceste propuneri nu au îndeplinit angajamentele asumate față de Moscova într-o declarație tadresată sâmbătă la Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri.

Declarațiile sale au urmat o săptămână de intensă diplomație globală la reuniunea anuală a liderilor mondiali la sediul Națiunilor Unite din New York. 

În timpul acestui eveniment, Ucraina și aliații săi occidentali au căutat sprijin internațional în rezistența lor împotriva invaziei Rusiei.

Într-o scrisoare trimisă lui Lavrov luna precedentă, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat patru măsuri pe care ONU le-ar putea facilita pentru a spori exporturile de cereale și îngrășăminte ale Rusiei. 

Aceste măsuri au fost menite să convingă Moscova să se angajeze din nou în acordul de la Marea Neagră, care a permis Ucrainei să exporte cereale prin coridor și a contribuit la abordarea penuriei globale de alimente.

„I-am explicat secretarului general de ce propunerile sale nu vor funcționa. Noi nu le respingem. Pur și simplu nu sunt realiste. Nu pot fi puse în aplicare”, a spus Lavrov.

El a spus că un plan de pace în 10 puncte promovat de Kiev este „complet imposibil” și că conflictul va fi rezolvat pe câmpul de luptă dacă Ucraina și Occidentul vor continua să promoveze acest plan de pacel. 

El a adăugat că Moscova a părăsit inițiativa privind cerealele Mării Negre, deoarece promisiunile făcute Rusiei – inclusiv eliminarea sancțiunilor asupra unei bănci rusești și reconectarea acesteia la sistemul global SWIFT – nu au fost îndeplinite. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.