16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Managerul Muzeului Satului, despre OUG privind deficitului bugetar: ”O ţară fără cultură este pe cale de dispariţie”

Managerul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Paula Popoiu, afirmă că proiectul de ordonanţă privind reducerea deficitului bugetar, va afecta instițiile culturale şi subliniază că o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie.

„Am citit mai multe mesaje despre ‘Cultura in pericol’. Aş schimba şi as spune ‘Cultura din nou în pericol’. Mă întreb de ce la fiecare intenţie de reformă, primele care au de suferit sunt instituţiile de cultura? Oare nici după mai bine de 30 de ani nu ne dăm seama cât de importantă este cultura pentru renaşterea unui popor care mai bine de 40 de ani a stat plecat sub povara comunistă? Nu ne putem întoarce la trista experienţă a comasării şi desfiinţării. Nu putem să reducem instituţiile culturale şi cultura însăşi, la o numărătoare cu bile albe şi negre, pentru contabili care au absolvit facultatea cu nota 5”, a scris Popoiu pe Facebook.

Ea reaminteşte că „am trecut deja prin toate astea şi înainte de 1989 şi s-a constat că o asemenea abordare nu face decât să distrugă iremediabil instituţii şi puţinii specialişti care mai rezistă pe baricada apărării patrimoniului cultural din muzee”.

„Au articolele referitoare la cultura, din preconizata ordonanţă, un fundament real, bazat pe o analiză pertinentă a instituţiilor culturale? Instituţii care fac eforturi să ţină tânăra generaţie în contact cu propria cultură şi să le dea tinerilor o identitate de care au nevoie? Depinde cine vrem să fim: moştenitorii unei culturi de calitate sau doar cei care fredonează înjurături pe stadioane? Dacă nu avem nevoie de cultură atunci putem distruge muzee, teatre şi filarmonici făcând prin comasare nişte struţo-cămile şchioape care nu vor ajunge nicăieri şi nu vor reprezenta nimic. Dacă această criză este temporara atunci de ce să desfiinţăm cultura şi după ce totul trece să căutam în coşul de gunoi al istoriei noastre, instituţiile pe care le-am aruncat acolo fără niciun folos real? Ce câştigam dacă desfiinţăm cultura şi instituţiile care o servesc? Nimic pentru economie şi pentru ţară. Suntem şi aşa puţini. Dacă vom compara cu ţările fost comuniste, la noi cultura este cel mai prost bugetată”, spune managerul.

Paula Popoiu accentuează că toţi cei din muzee se solidarizează în a atenţia că o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie.

„Dorim sa o scufundăm şi mai mult? Atunci nu mai vorbiţi în discursurile domniilor voastre despre tradiţie, români, dragoste de ţară, strămoşi şi câte şi mai câte. Lucruri pe care se sprijină cultura şi pe care doar din când în când le vezi la butoniera câte unui domn sau pe post de broşă la câte o doamnă, aspiranţi la eurofuncţii. De aceea toţi cei din muzee ne solidarizăm şi atragem atenţia ca o ţară fără cultură este o ţară pe cale de dispariţie . Noi păstrăm în muzee memoria locului numit România. Dacă loviţi instituţiile acestea, veţi provoca o amnezie pe care generaţiile ce vor urma o vor resimţi profund”, a mai transmis managerul Muzeului Satului, Paula Popoiu.


Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.