26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Martie a doborât un nou record de temperatură. O serie extraordinară de căldură ar putea duce la o vară lungă și fierbinte

Oamenii de știință au confirmat marți că luna trecută a fost cea mai fierbinte martie înregistrată, prelungind o serie extraordinară de căldură globală care a reînnoit apelurile pentru o reducere emisiile de gaze cu efect de seră.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a declarat că martie a fost a 10-a lună la rând când temperaturile au fost mai calde ca niciodată pentru perioada respectivă a anului.

Temperaturile record au început în iunie anul trecut.

Monitorul climatic al UE a spus că luna martie a fost cu 1,68 grade Celsius mai caldă decât media lunii martie între perioada de referință preindustrială 1850-1900.

Martie a fost cu 0,1 grade Celsius mai cald decât valoarea maximă anterioară înregistrată în martie 2016.

„Martie 2024 continuă succesiunea de recorduri climatice scăzând atât pentru temperatura aerului, cât și pentru temperaturile suprafeței oceanului, cu cea de-a zecea lună consecutivă de dobândire a recordurilor”,a declarat Samantha Burgess, director adjunct al C3S, într-un comunicat.

„Temperatura medie globală este cea mai ridicată înregistrată, ultimele 12 luni fiind cu 1,58°C peste nivelurile preindustriale. Oprirea încălzirii în continuare necesită reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră”, a adăugat ea.

Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Graz din Austria, a declarat pentru CNBC că încă o lună de căldură globală record s-a datorat schimbărilor climatice cauzate de om.

„Am văzut valuri de căldură extreme, furtuni și inundații în emisfera sudică din nou în acest an. Prețurile noastre globale la cacao au fost afectate. De asemenea, am văzut zăpadă sub medie în Europa Centrală. Peste jumătate din ghețarii alpini din Europa vor dispărea până la sfârșitul secolului”, a spus Brimicombe.

„Ar putea fi o vară foarte lungă și fierbinte și nu într-un mod bun.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.