26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

Migranții și minoritățile etnice din Rusia tremură în fața unei noi represiuni teroriste a lui Putin

Eșecul președintelui Vladimir Putin de a opri luna trecută un atac terorist letal al militanților tadjici la Moscova a avut unele efecte secundare zdrobitoare pentru imigranții și minoritățile etnice din Rusia.

În timp ce Kremlinul a dat vina pe plan internațional asupra Ucrainei, SUA și Marii Britanii pentru atacul terorist, pe plan intern a găsit țapi ispășitori mai vulnerabili, accelerând represiunea împotriva migranților, asiaticilor și rușilor non-albi.

De la atacul din 22 martie la Primăria Crocus – care a dus la moartea a 143 de persoane și a fost revendicat de o filială a grupării Statul Islamic – poliția rusă a efectuat raiduri în căminele migranților din mai multe orașe.

La sfârșitul lunii martie, aproximativ 40 de migranți au fost reținuți la locul lor de muncă, la 60 de kilometri de Moscova. Agențiile de aplicare a legii au efectuat, de asemenea, o operațiune majoră, inclusiv percheziții în masă și trimiterea imediată în judecată a persoanelor acuzate de încălcarea legilor privind migrația.

Drept urmare, 466 de persoane au fost condamnate la expulzare din Rusia.

Autoritățile din Asia Centrală din TadjikistanUzbekistan și Kârgâzstan – țări tradiționale de origine pentru mulți migranți în Rusia – au emis toate declarații prin care îi sfătuiesc cetățenii să nu participe la evenimente de masă din Rusia și să rămână acasă.

Val de xenofobie

Dar nu doar migranții simt respirația înghețată a Kremlinului pe gât.

„Valul de xenofobie [după atac] este foarte tangibil pentru popoarele indigene”, a declarat Victoria Maladaeva, președintele Fundației Indigenilor din Rusia, pentru POLITICO.

Prin „popoare indigenă” Maladaeva face referire la grupuri non-slave care trăiesc de mii de ani pe teritoriul Rusiei moderne.

„Oamenilor le este frică să iasă din casă, călătoresc cu taxiul, [unii s-ar putea să fi] anulat toate joburile cu fracțiune de normă pentru perioada următoare și stau acasă, [alții] țin telefonul mereu la îndemână”, a spus ea.

Într-un exemplu al tendinței de escaladare, organizația Asians of Russia a raportat că o femeie din Yakutia, în estul îndepărtat al Rusiei de-a lungul Oceanului Artic, a fost hărțuită la metroul din Moscova de naționaliștii ruși care i-au îndreptat salutări naziste, strigând „Rusia este pentru ruși. Moscova este pentru moscoviți”. Yakutia este cea mai mare republică a țării.

Maladaeva a spus că oamenii au primit amenințări online, îndemnându-i „să se întoarcă la locul lor”.

Unii ruși de origine asiatică, împreună cu rușii indigeni, iau în considerare acum migrarea în Asia Centrală, potrivit mesajelor pe care Fundația Indigenous of Russia le-a primit de la abonații săi.

Putin cu două fețe

Putin – ca întotdeauna – s-a distanțat de această discuție pentru a menține imaginea unui președinte moderat care reprezintă toate cele 195 de grupuri etnice ale Rusiei .

„Rusia a fost întotdeauna o țară multietnică și multi-confesională; a fost creată astfel. Diversitatea și puterea patriei noastre comune – Rusia – au fost și sunt încă în îmbogățirea reciprocă a culturilor, tradițiilor și religiilor”, a spus el în 2015, la ceremonia de deschidere a Moscheei Catedralei din Moscova.

La scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022, Putin a adăugat: „Sunt un rus. Dar când văd exemple de astfel de eroism [de către rușii neetnici din Ucraina], vreau să spun: sunt un lakian, sunt un daghestan, sunt un cecen, un inguș, un rus, un tătar, un evreu, un Mordvin, un osetian. Toate [cele] peste 300 de grupuri naționale și etnice ale Rusiei pur și simplu nu pot fi enumerate”.

Dar, în realitate, persecuția migranților – dintre care majoritatea vin în Rusia din țări din Asia Centrală – este o operațiune de sus în jos.

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, i-a raportat lui Putin pe 26 martie, fără dovezi, că numărul infracțiunilor comise de migranți în Rusia a crescut cu 75% în 2023.

Această declarație, care contrazice total cifrele furnizate de Ministerul de Interne rus, este ilustrativă pentru o campanie împotriva migranților lansată de forțele de ordine în urma atacului Crocus.

Potrivit statisticilor anuale ale Ministerului de Interne, numărul străinilor care au comis infracțiuni a scăzut cu 9% în 2023, în timp ce numărul infractorilor străini din țările CSI ex-sovietice a scăzut cu 7%.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.