19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Modulul spațial al SUA, aflat în drum spre Lună, a suferit o scurgere de combustibil și îşi va ”pierde puterea” în scurt timp

Cercetătorii care au contribuit la dezvoltarea modulului de aselenizare Peregrine lucrează fără încetare pentru a colecta date înainte ca acesta să rămână fără energie, relatează marţi DPA.

Peregrine Mission One (PM1), construit de compania spaţială americană Astrobotic, a fost lansat în spaţiu luni, însă a suferit o scurgere de combustibil la scurt timp după decolare.

Într-o declaraţie postată pe reţeaua socială X, compania a anunţat că inginerii săi au reuşit să orienteze modulul spre Soare, astfel încât panoul solar să poată absorbi razele solare şi să îşi poată încărca bateria.

Cu toate acestea, compania a adăugat că propulsoarele lui Peregrine – care ar trebui să ajute la menţinerea traiectoriei sale de zbor – trebuie în prezent să opereze „mult sub ciclurile de viaţă estimate”, pentru a împiedica modulul să-şi schimbe direcţia.

Dr. Simeon Barber, care a contribuit la dezvoltarea unui senzor esenţial numit spectrometru de masă exosferic pe un instrument de bord cunoscut sub numele de PITMS (Peregrine Ion Trap Mass Spectrometer), a declarat agenţiei de presă PA că, alături de colegii săi, „lucrează în ture pentru a maximiza datele de la spectrometrul de masă exosferic” în timp ce „Peregrine are o durată de viaţă limitată”.

Sonda de 1,2 tone a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida, iar scopul misiunii era să aselenizeze controlat la 23 februarie.

Însă, la scurt timp după desprinderea de racheta Vulcan Centaur a grupului industrial United Launch Alliance (ULA), echipa Astrobotic a constatat că Peregrine avea dificultăţi în a se plasa pe o poziţie orientată către Soare.

Combustibilul rămas mai poate asigura mai puţin de 40 de ore înainte ca modulul să piardă din putere şi să înceapă să se prăbuşească, a declarat compania.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.