12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

NATO trimite încă 200 de soldați britanici în Kosovo. ”Vor urma și alte întăriri din alte țări”

NATO își întărește prezența în Kosovo cu aproximativ 600 de militari britanici, după un atac armat puternic la 24 septembrie, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Alianţei, potrivit AFP.

„Marea Britanie va detaşa aproximativ 200 de soldaţi din Batalionul 1, Regimentul Regal Prinţesa de Wales, care se vor alătura altor 400 de soldaţi britanici aflaţi deja în Kosovo pentru exerciţii. Vor urma şi alte întăriri din alte ţări ale Alianţei”, a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.

Cei 200 de noi soldaţi, care se adaugă celor 400 deja prezenţi pentru exerciţii, provin dintr-o forţă de rezervă pusă la dispoziţie în weekend de armata britanică pentru KFOR, forţa desfăşurată de NATO în Kosovo, pentru a face faţă reapariţiei tensiunilor în regiune.

KFOR, care este prezentă în ţară încă din timpul războiului din 1998-1999, rămâne principala entitate responsabilă de securitatea ţării, cu 4.500 de soldaţi din 27 de ţări.

Un poliţist kosovar albanez a fost ucis duminică

„Această decizie vine ca urmare a atacului violent împotriva poliţiei kosovare din 24 septembrie şi a tensiunilor în creştere în regiune”, a adăugat el, fără a se referi în mod explicit la declaraţiile americanilor, care au avertizat vineri cu privire la o desfăşurare militară sârbă la frontiera kosovară.

NATO a lansat din nou duminică un apel la calm şi a cerut ca Belgradul şi Pristina să reia cât mai curând posibil dialogul, „singura modalitate de a obţine o pace durabilă”, potrivit acestui purtător de cuvânt.

Un poliţist kosovar albanez a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari în mai multe oraşe. Aceasta a fost urmată de un schimb de focuri între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando sârb puternic înarmat.

A fost una dintre cele mai grave escaladări din ultimii ani în Kosovo. Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii sudice, care are o majoritate albaneză, la un deceniu după un război sângeros între gherilele separatiste kosovare şi forţele sârbe, care s-a încheiat în urma unei campanii de bombardamente NATO.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.