19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Netanyahu: Israelul este gata să suspende ostilitățile timp de 42 de zile pentru eliberarea ostaticilor. „Dar nu putem opri războiul”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este gata să suspende ostilitățile din Fâșia Gaza timp de șase săptămâni pentru a elibera ostaticii israelieni ținuți în enclavă, relatează ziarul Israel Hayom.

„Israelul poate suspenda ostilitățile timp de 42 de zile pentru a returna ostaticii. Dar nu putem opri războiul. Iranienii și toți inamicii noștri se uită la noi, dorind să vadă dacă ne vom preda”, a spus premierul la o ședință închisă a Comisiei parlamentare pentru afaceri externe și apărare.

The Times of Israel explică că Netanyahu a făcut declarația în timp ce comenta planul propus de președintele american Joe Biden pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu.

Potrivit premierului israelian, au existat „lacune” în planul președintelui american.

„Planul prezentat de Biden nu a fost complet. Războiul se va opri pentru a returna ostaticii, iar apoi vom avea discuții. Există și alte detalii pe care președintele SUA nu le-a prezentat publicului”, a adăugat premierul.

Planul SUA pentru pace

Președintele american Joe Biden a dezvăluit un plan în trei faze pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni pe 31 mai.

Hamas a salutat în mod pozitiv planul.

În același timp, doi membri de extremă dreaptă ai guvernului israelian – ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich și ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir – au amenințat că vor demisiona din funcțiile lor și că vor prăbuși coaliția de guvernământ dacă premierul Benjamin Netanyahu ar fi de acord cu acordul.

Prim-ministrul însuși a insistat că nu va exista un armistițiu permanent fără eliberarea tuturor ostaticilor și distrugerea capacităților militare și politice ale Hamas.

La rândul său, liderul opoziției, Yair Lapid, a susținut planul lui Biden.

Ulterior, consilierul pentru politică externă al prim-ministrului israelian Ofir Falk a spus că Israelul este de acord cu principalele prevederi ale planului, dar multe detalii, a spus el, mai trebuie să fie finalizate.

„Nu este o afacere foarte bună, dar ne dorim cu adevărat ca toți ostaticii să fie eliberați”, a adăugat consilierul.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.