19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Numărul morților în urma atacului rusesc asupra hipermarketului din Harkov crește la 12 | Video

Numărul morților în urma atacului rusesc cu rachete asupra unui hipermarket din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a crescut la 12, potrivit unui nou bilanț comunicat duminică de ministrul de interne Igor Klimenko.

43 de persoane au fost rănite în bombardament. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul ca fiind „josnic”.

În plus, 16 persoane sunt date dispărute, a adăugat Klimenko.

„Pentru ei (ruşii), este o plăcere să dea foc. Ştim cu toţii cu cine avem de-a face. Rusia este guvernată de oameni care vor să fie o normă să ardă vieţi, să distrugă oraşe şi sate, să divizeze popoarele şi să şteargă graniţele naţionale prin război”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit ministrului de Interne, „au fost prelevate probe biologice de la zece cetăţeni şi rudele acestora care au contactat deja poliţia. Trei dintre victime au fost identificate. Identificarea (celorlalte) cadavre este în derulare”. Klimenko a subliniat că „a fost nevoie de mai mult de 16 ore pentru a stinge incendiul din hipermarket (…) cauzat de loviturile ruseşti ţintite”.

Imaginile care au circulat pe reţelele sociale ucrainene au arătat clădirea hipermarketului Epitsentr cu un acoperiş distrus din care ieşea o coloană uriaşă de fum negru, pompierii stropind cu apă focul declanşat de lovituri.

Reacții internaționale

Potrivit pompierilor, incendiul a ars 10.000 de metri pătraţi.

Agenţia rusă de stat TASS a citat o sursă de securitate rusă spunând că un atac cu rachete a distrus un „depozit militar şi un post de comandă” din clădire.

„Doar nebuni ca Putin sunt capabili să ucidă şi să terorizeze oameni într-un mod atât de josnic”, a criticat Zelenski, atacându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat trupelor sale să atace Ucraina în februarie 2022.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit atacul rusesc „inacceptabil”. „Franţa împărtăşeşte durerea ucrainenilor şi rămâne pe deplin mobilizată alături de ei”, a scris şeful statului francez pe X, deplângând „numeroasele victime, copii, femei, bărbaţi” şi „familii”.

La rândul său, comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a raportat duminică un atac rusesc cu rachete şi aerian peste noapte în care au fost utilizate „14 rachete aeriene şi peste trei duzini de drone de atac”, adăugând că „ţinte aeriene (ruseşti) au fost distruse în mai multe regiuni, în special în Odesa”.

Sâmbătă noaptea, un alt atac a lovit centrul Harkovului, rănind 18 persoane într-o zonă în care se află un oficiu poştal, un salon de coafură şi o cafenea, potrivit primarului Igor Terehov.

Preşedintele ucrainean a cerut din nou aliaţilor săi occidentali să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană ţării sale.

„Dacă Ucraina ar fi avut suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă moderne, astfel de lovituri ruseşti ar fi fost imposibile”, a spus el. „În fiecare zi facem apel la întreaga lume: daţi-ne o apărare aeriană, salvaţi oamenii”, a adăugat Zelenski.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.