23.5 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

O explozie cosmică rară ”la fel de strălucitoare ca sute de miliarde de sori”, observată de cercetători

O explozie cosmică rară, care eclipsează majoritatea supernovelor din univers, a fost observată de cercetătorii de la Universitatea Queen’s din Belfast, scrie RTE.

Noua explozie neobișnuită analizată de cercetători este la fel de strălucitoare ca sute de miliarde de sori, dar, în mod neobișnuit, durează mai puțin de jumătate decât o supernovă tipică.


Într-un studiu publicat recent, cercetătorii au identificat evenimentul folosind reţeaua Atlas de telescoape robotice.

Telescoapele din Hawaii, Chile şi Africa de Sud scanează integral în fiecare noapte cerul în căutarea oricărui obiect care se deplasează sau îşi modifică strălucirea.

La câteva zile de la detectarea exploziei – denumită AT2022aedm -, cercetătorii au obţinut mai multe date cu ajutorul New Technology Telescope din Chile şi au descoperit că are un aspect diferit de orice supernovă cunoscută.

Datele ulterioare provenite de la observatoarele din diverse locuri din lume au arătat că explozia s-a estompat şi s-a răcit mult mai rapid decât era de aşteptat.

Matt Nicholl, din cadrul catedrei de matematică şi fizică a Universităţii Queen’s, a spus că echipa de cercetători au vânat cele mai puternice explozii cosmice timp de peste un deceniu, adăugând că aceasta ”este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut vreodată”.

”De obicei, în cazul unei supernove foarte luminoase, s-ar fi estompat poate la jumătate din strălucirea maximă pe parcursul unei luni. Într-un interval similar de timp, AT2022aedm s-a estompat la mai puţin de un procent din strălucirea maximă – pur şi simplu a dispărut”, a spus el.

Unde s-a produs explozia

Locul unde s-a produs explozia a fost de asemenea descris ca surprinzător.

”Datele pe care le deţinem arată că acest eveniment s-a petrecut într-o galaxie masivă, roşie, situată la o distanţă de două miliarde ani-lumină. Galaxiile acestea conţin miliarde de stele asemănătoare Soarelui, dar nu ar trebui să aibă nicio stea suficient de masivă care să devină supernovă”, a adăugat Shubham Srivastav, cercetător în cadrul Queen’s.

Echipa a verificat datele arhivate şi a mai descoperit doar alte două evenimente cosmice cu un set similar de proprietăţi.

Acestea au fost descoperite cu ajutorul studiilor ROTSE şi ZTF, în 2009 şi 2020. Datele extinse obţinute în cazul AT2022aedm arată că acestea reprezintă un nou tip de evenimente cosmice.

”Am denumit această nouă clasă de surse ‘Luminous Fast Coolers’ (‘Strălucire care se răceşte rapid’) sau LFC. Parţial, pentru că sunt strălucitoare şi îşi pierd rapid strălucirea şi se răcesc.

”Parţial însă şi pentru că eu şi câţiva dintre ceilalţi cercetători suntem mari fani ai echipei de fotbal Liverpool. Este o coincidenţă simpatică în faptul că LFC-urile noastre preferă galaxiile roşii”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.