18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Oamenii de afaceri din Ungaria au ajuns la capătul răbdării cu politicile lui Orban. Se cere aderarea la euro

Șeful unuia dintre cei mai mari producători din Ungaria a cerut adoptarea euro după ce politicile conduse de premierul Viktor Orban au produs una dintre cele mai grave crize economice din Uniunea Europeană din ultimul an, scrie Bloomberg.

După o recesiune de un an, la care se adaugă o criză valutară, cea mai mare inflaţie din UE şi suspendarea finanţării europene din cauza îngrijorărilor cu privire la statul de drept, Ungaria nu ar trebui să piardă niciun moment în aderarea la zona euro şi îmbrăţişarea valorilor UE, susţine Otto Sinko, unul dintre cei doi directori generali de la producătorul de electronice pe bază de contract Videoton Zrt.

„Un calendar privind aderarea la euro ar fi el însuşi un factor stabilizator, în special dacă este însoţit de paşi politici care ar duce la soluţionarea disputelor cu UE”, susţine Otto Sinko.

Oficialii de la Bruxelles şi Budapesta sunt într-o dispută pe tema valorilor democratice, după un deceniu în care Otto Sinko şi-a consolidat puterea, iar îngrijorările cu privire la corupţie şi statul de drept au dus la oprirea unor finanţări europene în valoare de peste 30 de miliarde de euro.

În acelaşi timp, Guvernul Orban are legături strânse cu Rusia şi China în timp ce restul UE a luat măsuri pentru a reduce influenţa celor două ţări.

„Nu sunt de acord cu aceste măsuri de rebel, orientat spre est. Calea Ungariei este spre Occident, nu spre Est”, a mai spus Otto Sinko.

Chiar dacă Sinko spune că apelul său pentru aderarea la euro este o opinie personală şi nu poziţia companiei Videoton, aceste comentarii sunt importante pentru că vin de la şeful uneia dintre cele mai importante companii din Ungaria şi de asemenea unul dintre cei mai mari angajatori din această ţară, care ar putea să profite de pe urma unui forint mai slab.

Moneda ungară s-a depreciat cu peste 30% de la venirea lui Orban la putere

Moneda ungară s-a depreciat cu peste 30% în raport cu euro de la revenirea la putere a lui Orban în 2010. Deprecierea s-a accelerat anul trecut după ce cheltuieile record anterioare alegerilor au agravat creşterea generală a preţurilor în UE, în timp ce politicile monetare au subminat încrederea investitorilor.

Săptămâna trecută forintul a coborât la cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

„Nu este adevărat că singura preocupare a exportatorilor este un forint mai slab. Asta are sens doar dacă există o stabilitate economică”, susţine Sinko, a cărui companie are 9.200 de angajaţi care asamblează orice, de la componente pentru automobile până la electrocasnice care sunt exportate pe pieţele UE.

În luna octombrie a anului trecut, Banca Naţională a Ungariei a fost forţată să majoreze dobânda de referinţă la 18% pentru a stabiliza activele locale, în urma unor măsuri de urgenţă care au fost eliminate abia săptămâna trecută.

Chiar dacă inflaţia este aşteptată să revină în zona unei singure cifre până la finele anului iar Guvernul de la Budapesta mizează pe o creştere economică începând din trimestrul al treilea, întrebările cu privire la modul cum ar trebui profitat de aceste progrese, în timp ce este consolidat bugetul, au scos la lumină unele divergenţe de opinie în rândul decidenţilor.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.