26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

ONU avertizează asupra unui „accident nuclear major” în urma unui atac cu drone la centrala electrică Zaporojie

Un nou atac cu drone asupra centralei electrice Zaporojie din Ucraina a crescut riscul unui „accident nuclear major”, a avertizat organul de supraveghere atomic al ONU, conform BBC.

Rusia a declarat că Ucraina se află în spatele atacului, despre care a spus că a rănit trei persoane. Ucraina a negat implicarea.

Uriașa centrală nucleară deținută de Rusia, cu șase reactoare, se află în prima linie a conflictului Rusia-Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a avertizat în mod repetat împotriva unor astfel de atacuri.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că lovitura de duminică cu drona a fost „nesăbuită” și a determinat„o escaladare majoră a pericolelor de securitate și securitate nucleară” cu care se confruntă centrala.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa

Centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, este cea mai mare din Europa. Forțele ruse au capturat-o la scurt timp după lansarea invaziei lor pe scară largă din februarie 2022 și au ocupat-o de atunci.

Instalația a încetat să mai genereze energie în 2022, dar are nevoie de o furnizare constantă de energie electrică pentru a răci unul dintre reactoarele sale, care se află într-o stare de „conservare la cald”, ceea ce înseamnă că nu este complet offline.

AIEA, care are o echipă de experți la Zaporojie, a confirmat „impactul fizic al atacurilor cu drone” la centrală, inclusiv la unul dintre reactoare.

Administrația uzinei instalată de Rusia a spus că nivelurile de radiații sunt normale și că nu au existat daune grave.

AIEA a spus că daunele nu au compromis siguranța nucleară, dar a avertizat că „acesta este un incident grav cu potențialul de a submina integritatea sistemului de izolare al reactorului”.

Lovituri ”directe” asupra centralei

Grossi a precizat că au avut loc „cel puțin trei lovituri directe” împotriva „structurilor principale de reținere a reactorului” ale centralei.

„Acest lucru nu se poate întâmpla”, a spus el. „Nimeni nu poate beneficia sau obține niciun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor împotriva instalațiilor nucleare”.

Atât Rusia, cât și Ucraina se acuză reciproc că au bombardat centrala și că riscă un accident nuclear grav.

Administrația rusă a uzinei a declarat că forțele armate ale Ucrainei sunt în spatele atacului, dar Ucraina a negat acuzația.

„Ucraina nu a fost implicată în provocări armate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații ucrainene, Andriy Yusov, pentru site-ul de știri Ukrainska Pravda. Centrala este „ocupată ilegal de Rusia”, a adăugat el.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.