19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Patru lucruri pe care le fac cei mai longevivi oameni din lume – locuitorii din „Zonele albastre”

Acum, mai mult ca niciodată, oamenii caută modalități de a trăi o viață mai lungă, iar Dan Buettner, autor și expert în cele mai longevive comunități din lume, a căutat aceste răspunsuri de mai bine de 15 ani.

Noul documentar al lui Buettner de pe Netflix, „Live to 100: Secrets of the Blue Zones”, a captat atenția celor care caută longevitate, scrie CNBC.

De-a lungul seriei limitate, Buettner călătorește în cele cinci „Zone albastre”, zone cu cele mai mari rate de viață de până la 100 de ani – sau care devin centenari – și cu cea mai mare speranță de viață de vârstă mijlocie din lume.

Cele cinci zone albastre sunt:

  • Okinawa, Japonia
  • Sardinia, Italia
  • Loma Linda, California, SUA
  • Ikaria, Grecia
  • Nicoya, Costa Rica

După ce a intervievat locuitorii acelor zone și le-a observat practicile, Buettner a reușit să găsească puncte comune în toate cele cinci zone albastre și să vină cu patru lucruri pe care fiecare comunitate le face pentru a contribui la longevitatea lor.

4 lucruri pe care le fac cei mai longevivi oameni din lume pentru sănătate și fericire

  1. Se mișcă în mod natural. Majoritatea persoanelor din zonele albastre nu se bazează pe transportul mecanic sau prin tehnologie. Se plimbă din loc în loc, construiesc lucruri manual sau lucrează în grădinărit. Aceste exemple de activitate fizică de intensitate scăzută se dovedesc a fi mai valoroase decât exercițiile fizice pentru rezidenții din Zonele Albastre, deoarece aceștia rămân activi pentru cea mai mare parte a zilei, notează Buettner în documentar.
  2. Au o perspectivă pozitivă asupra vieții. Oamenii din Zonele Albastre mențin adesea o perspectivă optimistă asupra vieții prin practicarea unei credințe, fie religioase, fie spirituale. De asemenea, se opresc atunci când este necesar și se odihnesc intenționat. Dar poate cel mai mare contributor la perspectiva lor pozitivă este conexiunea cu scopul lor. De la „ikigai” din Okinawa la „plan de viață” din Nicoya, locuitorii din Zonele Albastre își descoperă adevărata chemare și o folosesc drept combustibil pentru a continua viața.
  3. Ei mănâncă cu înțelepciune. Multe persoane din zonele albastre urmează diete pe bază de plante, în principal legume, fructe, nuci și tuberculi, cum ar fi cartofii dulci. De asemenea, de obicei își propun să mănânce cu moderație și nu sunt predispuși să mănânce prea mult. 
  4. Ei apreciază conexiunea. Persoanele din zonele albastre prețuiesc în primul rând familia și adesea acordă prioritate petrecerii timpului cu familia lor față de orele suplimentare de lucru. Parteneriatul este, de asemenea, semnificativ pentru ei: „Oamenii din zonele albastre își fac partenerii o prioritate, își hrănesc relațiile și investesc în ei”, spune Buettner în documentar. Și mențin activ cercul social potrivit. „A avea prietenii potriviți, acesta este cel mai mare secret pentru a-i ajuta pe acești oameni din zonele albastre să facă lucrurile potrivite și să evite lucrurile greșite”, adaugă el.
Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.