33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Poate Europa să supraviețuiască lui Trump 2.0? Care sunt scenariile

Iată ceva ce mintea europeană nu poate înțelege pe deplin: în noiembrie 2024, Donald Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă.

Este un scenariu de coșmar pentru europenii care au suportat greul antagonismului fostului președinte american în cei patru ani de mandat și au sperat să nu mai fie nevoiți să se mai gândească la el, scrie Politico.

Faptul că succesorul său, Joe Biden, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai prietenoși președinți ai Europei din memoria vie a contribuit la spălarea sentimentelor rele din anii lui Trump, făcând totul să pară un vis urât. 

Chiar s-a jucat Trump cu ideea de a se retrage din NATO? Probabil. Oare chiar a numit Uniunea Europeană „dușman” și Bruxelles, sediul instituțiilor blocului, o „găură a iadului”? Probabil. Ceea ce contează este că a plecat.

Dar, pe măsură ce Biden intră în ultimul an al primului său mandat, europenii sunt forțați să facă față faptului că el ar putea să iasă în curând de la putere și că Trump ar putea fi din nou la conducere. 

Un sodaj ABC arată că Trump are 10 puncte procentuale peste Biden

În weekend, un sondaj ABC a arătat că Trump conduce în fața lui Biden cu aproape 10 puncte procentuale. În timp ce acel sondaj a fost criticat ca fiind aberan, Trump apare în sondaje în mod constant mai mult decât alți aspiranți la președinția republicană, sugerând că probabil va primi nominalizarea partidului.

Dacă va câștiga alegerile, versiunea lui Trump pe care o va primi Europa ar fi probabil mult mai revoltătoare decât cea pe care o cunoșteau. Nu doar că și-ar dori să părăsească NATO, de exemplu, ci de fapt, respectând recentul său jurământ de a încheia un „acord de pace” asupra Ucrainei cu președintele rus Vladimir Putin deasupra capetelor Ucrainei și UE.

Unii politicieni europeni le-ar plăcea să vadă astfel de artificii. Premierul ungar Viktor Orbán a declarat la sfârșitul lunii trecute că Trump este omul care poate „salva lumea occidentală” punând capăt războiului din Ucraina, iar membrii partidului de extremă dreapta din Polonia spun că ar fi bucuroși să-l vadă pe fostul președintele revenind.

„Trump este un coșmar”

Dar astfel de opinii sunt o minoritate în Lumea Veche, unde sentimentele dominante despre revenirea lui Trump sunt spaima și anxietatea. 

„Trump este un coșmar”, a spus un diplomat european căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre politică într-o altă țară. „Nu este ceva pentru care te poți pregăti cu adevărat.”

Având în vedere miza, s-ar putea presupune că liderii europeni lucrează din greu la un plan de a „sparge sticla” pe care să-l pună în aplicare în cazul în care Trump câștigă. Dar, din informațiile POLITICO din conversațiile cu aproape două duzini de diplomați, experți și oficiali guvernamentali europeni, nu există un astfel de plan și niciunul nu este în curs.

„Este o formă de somnambulism”, a spus Ulrich Speck, un analist de politică externă cu sediul la Berlin. „Avem [președintele francez Emmanuel] forma de somnambulism a lui Macron, care visează la autonomie și suveranitate. Avem somnambulism german, ceea ce înseamnă negare. Și apoi avem somnambulismul britanic, care este detașare.”

„Dar nu există niciun efort real de a-ți asuma responsabilitatea pentru ceea ce ar putea veni de după colț.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.