26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Politico: ”Prințul român fugar declanșează o furtună legală în Malta”. O delegație română trimisă special pe insulă

Oficiali guvernamentali români vor călători miercuri în Malta pentru a argumenta că drepturile prințului fugar nu vor fi încălcate dacă acesta este extrădat, scrie Politico.

Paul Philippe al României, descendent al unuia dintre ultimii regi ai țării, a fost arestat în Malta la începutul acestui an, la cererea autorităților române, care l -au condamnat în 2020 pentru revendicarea în mod ilegal a proprietății asupra vechilor pământuri regale și l-au condamnat la trei ani de închisoare.

Prințul fugar a fost vânat în toată Europa într-o saga legală de ani de zile, care se întindea din România până în Franța și până în Malta, unde poliția l-a reținut în aprilie, la un eveniment cu alți demnitari europeni.

Un tribunal maltez a refuzat inițial să-l predea pe bărbatul de 76 de ani la București, hotărând în mai că drepturile omului i-ar fi încălcate dacă ar fi ispășit pedeapsa într-o închisoare din România, din cauza condițiilor din închisori.

Hotărârea a citat, de asemenea, „vârsta sa înaintată” și „poziția unică față de istoria monarhică a României”.

Decizia a fost anulată luna trecută, dar avocații săi au lansat un recurs la Curtea Constituțională a Maltei, care este în curs de desfășurare.

Prințului i s-a acordat luni cauțiune, după ce a petrecut două luni în custodia malteză, cu condiția să nu părăsească națiunea insulară mediteraneană.

România trimite o delegație specială în Malta

Avocatul său, Jason Azzopardi, a declarat pentru POLITICO că, într-o mișcare neobișnuită, autoritățile române vor trimite miercuri o delegație de oficiali la Valletta pentru a spune instanței că drepturile omului prințului nu vor fi încălcate dacă ar fi încarcerat într-o închisoare din România.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției din România a confirmat că patru reprezentanți ai autorității penitenciare și ai ministerului justiției din țară se vor deplasa la Malta pentru a depune mărturie.

„Trebuie să menționăm că condițiile de închisoare s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru POLITICO.

În ciuda condamnării anterioare, Azzopardi a spus că urmărirea îndârjită de către autorități a clientului său a fost motivată politic înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale din România de la sfârșitul acestui an, descriind încercarea Bucureștiului de a-l aduce acasă pe prinț drept o „obsesie antagonistă de a-l obține cu orice preț”.

Ministrul justiției îl dorește ca un trofeu

„Ministrul justiției îl dorește ca un trofeu pentru a susține campania ei pentru alegerile prezidențiale din decembrie”, a adăugat el.

Ministrul Justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, nu și-a anunțat, până acum, vreo intenție de a candida la președinție.

Purtătorul de cuvânt al lui Gorghiu a spus că este „interesată de toți „fugitiviI”, indiferent de numele unei anumite persoane”, iar singurul ei obiectiv a fost „aducerea persoanelor care încearcă să scape de brațul lung al justiției”.

„Suntem încrezători că obiectivele de încredere și cooperare reciprocă” dintre România și Malta „vor fi atinse”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Autoritățile malteze nu au răspuns unei solicitări de comentarii.

Paul Philippe este nepotul regelui Carol al II-lea, care a condus România din 1930 până la abdicarea sa în 1940.

Monarhia a fost desființată în 1947 de regimul comunist și familia regală a fost expulzată, deși astăzi se bucură încă de o mare parte din statutul și fastul ei anterior.

O curte din România a recunoscut descendența princiară a lui Paul Philippe în 2012, dar acesta nu este membru al Casei regale a României.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.