18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Raportul lui Arafat privind intervenţia de la Crevedia: Ce s-a anunțat prin primul apel la 112

Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, a declarat şeful DSU Raed Arafat.

Arafat a prezentat raportul preliminar al intervenţiei din data de 26 august desfăşurată în localitatea Crevedia.

Șeful DSU a ţinut să precizeze că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei, partea tehnică, este făcută de pompieri şi executată de pompieri. Exploziile s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri.

”Cand am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit oamenii erau stabiliţi, activitatea era în desfăşurare. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri”, a subliniat Arafat.

Cronologia autorizării stației GPL

Arafat a prezentat din nou cronologia autorizării staţiei GPL:

  • autorizare în octombrie 2011 de către ISU Dâmboviţa, cu capacitate de depozitare GPL de 4.000 litri:
  • în 30 iulie 2020, ISU a făcut un control, constatând schimbarea amplasamentului şi fiind retrasă autorizaţia;
  • în octombrie 2020 s-a decis închiderea obiectivului, iar în 13 octombrie2020, operatorul a notificat ISU Dâmboviţa că punctul de lucru a fost închis.

”Aici rolul ISU s-a finalizat”, a precizat Raed Arafat.

El a amintit că firma care deţinea staţia GPL a fost amendată cu 10.000 d elei şi pentru utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea gazului.

Acesta a anunţat de asemenea că la momentul intervenţiei niciun reprezentant al firmei nu s-a aflat la faţa locului pentru a discuta cu pompierii.

Conform lui Arafat, „echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat”.

El a relatat că prima cisternă care a explodat „a zburat şi a fost aruncată spre o casă”, iar pe parcursul incendiului focul trecea peste drumul naţional pe marginea căruia era amplasată staţia GPL.

Arafat: 20 de pompieri sunt internaţi în prezent în spitale din ţară şi străinătate

Raed Arafat a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că 20 de pompieri care au intervenit la exploziile de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa, sunt în prezent internaţi – 12 în spitale din ţară şi opt în unităţi medicale din străinătate.

„La acest moment, mai rămân internaţi 12 pompieri în România şi opt pompieri în străinătate. Dintre pompierii internaţi în străinătate, ne aşteptăm ca primul să fie externat chiar săptămâna asta, dacă informaţiile sunt corecte. Va trebui să îl aducem acasă în stare bună. Informaţiile despre pompierii noştri – care au fost duşi inclusiv intubaţi unii – şi despre civili până acum este că situaţia este sub control, sunt stabili, există un caz la Milano. Până acum au reuşit să îl menţină şi să îl asiste. Poate că reuşesc să îi salveze viaţa, are arsuri foarte mari, de peste 80%, cu prognostic foarte rezervat”, a afirmat secretarul de stat.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.