13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Rezoluția de încetare a focului în Fâșia Gaza, adoptată de ONU. Este prima cerere de oprire a luptei care trece de vot  

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a cerut luni încetarea focului în Gaza în timpul lunii sfinte musulmane Ramadan, primul său apel de a opri luptele, scrie AP.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat imediat o vizită planificată la Washington a unei delegații la nivel înalt pentru a protesta împotriva deciziei.

Rezoluția a fost adoptată cu 14-0 după ce SUA au decis să nu-și folosească puterea de veto și, în schimb, s-au abținut de la rezoluție, care a cerut, de asemenea, eliberarea tuturor ostaticilor luați captivi în timpul atacului surpriză al Hamas din 7 octombrie în sudul Israelului. 

Dar măsura nu leagă această cerere de încetarea focului din timpul Ramadanului, care se încheie pe 9 aprilie.

Netanyahu a acuzat SUA că „s-au retras”

Netanyahu a acuzat SUA că „s-au retras” de la ceea ce a spus că a fost o „poziție de principiu”, permițând votului să treacă fără a condiționa încetarea focului de eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Delegația israeliană urma să prezinte oficialilor Casei Albe planuri pentru o invazie terestră așteptată a orașului strategic Rafah din Gaza, unde peste 1 milion de civili palestinieni au căutat adăpost de război.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că SUA au fost „consecvente” în sprijinul său pentru încetarea focului, ca parte a unui acord pentru ostatici.

„Motivul pentru care ne-am abținut este că acest text de rezoluție nu a condamnat Hamas”, a spus Kirby.

Votul vine după ce Rusia și China au respins vineri o rezoluție sponsorizată de SUA care ar fi susținut „o încetare imediată și susținută a focului” în conflictul israelian-Hamas.

Statele Unite au avertizat că rezoluția aprobată luni ar putea afecta negocierile de oprire a ostilităților din partea SUA, Egipt și Qatar, ridicând posibilitatea unui alt veto, de data aceasta al americanilor.

Rezoluția – susținută de Rusia și China

Rezoluția, prezentată de cei 10 membri aleși ai consiliului, a fost susținută de Rusia și China și de Grupul Arab de 22 de națiuni din cadrul Națiunilor Unite.

O declarație emisă vineri seara de Grupul Arab a făcut apel la toți cei 15 membri ai consiliului „să acționeze cu unitate și urgență” și să voteze pentru rezoluția „pentru a opri vărsarea de sânge, a păstra vieți umane și a preveni suferința și distrugerea umană în continuare”.

„A trecut de mult vremea pentru o încetare a focului”, a spus Grupul Arab.

Deoarece Ramadanul se încheie luna viitoare, cererea de încetare a focului va dura doar două săptămâni, deși proiectul spune că pauză în luptă ar trebui să ducă „la o încetare a focului durabilă permanentă”.

De la începutul războiului, Consiliul de Securitate a adoptat două rezoluții privind înrăutățirea situației umanitare din Gaza, dar niciuna nu a cerut încetarea focului.

Peste 32.000 de palestinieni din Gaza au fost uciși în timpul luptelor, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Agenția nu face diferențe între civili și combatanți în numărul său, dar spune că femeile și copiii reprezintă două treimi dintre morți.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.