26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Rusia este acuzată că a folosit atacuri cu gaze chimice împotriva soldaților ucraineni. ”Doar așa ne atacă cu succes”

Rusia a fost acuzată că a folosit în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaților ucraineni, scrie The Guardian.

Trupele ucrainene au declarat pentru Daily Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate din partea unor drone mici care aruncă gaze lacrimogene și alte substanțe chimice.

Utilizarea unor astfel de substanțe, care este cunoscută sub numele de CS, este interzisă în timpul războiului în temeiul Convenției privind armele chimice.

Moscova a fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu dronă asupra portului Mariupol în primele etape ale invaziei sale din februarie 2022.

Slava, un locotenent superior a cărui unitate este desfășurată în apropiere de Lyman, în regiunea Donețk, a declarat că unele unități ucrainene din zona sa suferă atacuri cu gaze „aproape zilnice”.

O grenadă cu gaz CS a fost pusă la dispoziţia Telegraph pentru verificare de către Rebekah Maciorowski, un medic de luptă american care serveşte în armata ucraineană.

Maciorowski este chemată în mod obişnuit să acorde ajutor medical soldaţilor ucraineni din cele trei brigăzi cu care lucrează în regiunea Doneţk după atacurile cu arme chimice, pe care le-a descris ca fiind „sistematice”.

Grenade cu gaz aruncate zilnic

Grenada a fost recuperată iniţial de soldaţii din Brigada 53 Mecanizată, una dintre unităţile cu care lucrează. „Băieţii au recuperat-o în timp ce se aflau sub foc, pentru că nimeni nu credea că sunt atacaţi cu arme chimice”, a explicat Maciorowski.

Ihor, comandantul unei echipe ucrainene de recunoaştere desfăşurată în apropierea oraşului Ceasiv Iar, aflat pe linia frontului, în regiunea Doneţk, a declarat pentru Telegraph că aproape fiecare poziţie din zona sa de front primeşte „una sau două grenade cu gaz aruncate pe zi”.

El a explicat că, din cauza modului în care multe trupe se apără acum în poziţiile ucrainene este dificil pentru ruşi să atace cu artilerie convenţională sau cu drone care trag rachete.

„Singura modalitate prin care au reuşit să ne atace cu succes a fost cu gaze”, a spus Ihor.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.