35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Scholz și plasturele negru pentru ochi. Top 5 ”petice politice” din istorie

În timp ce coaliția de guvernare a Germaniei navighează din furtună în furtună, căpitanul său capătă o înfățișare de pirat.

La întoarcerea la muncă după ce a suferit luni o accidentare sportivă care l-a lăsat cu fața învinețită, cancelarul Olaf Scholz a postat o poză cu el însuși pe X (fostul Twitter) purtând un plasture negru pe ochiul drept.

Incidentul l-a forțat pe Scholz, care se luptă în prezent pentru a-și menține unit guvernul de coaliție , să anuleze o apariție planificată pentru o campanie electorală regională în weekend.

Urându-i cancelarului o însănătoșire grabnică, POLITICO a privit înapoi la cele mai faimoase cinci accidente din istoria politică.

Olaf Scholz

Cancelarul german, care face jogging trei ori pe săptămână, a căzut și s-a lovit la față, sâmbătă dimineață, în timp ce se plimba prin orașul său natal, Potsdam, ceea ce l-a lăsat cu un ochi umflat.

„Abia aștept să vad memele”, a glumit el luni dimineata. „Arată mai rau decât este!”

Politicianul social-democrat este într-o „dispoziție bună”, a spus purtătorul lui de cuvânt, Steffen Hebestreit jurnaliştilor, dar pare „puţin bătut”. Va trebui să poarte plasturele pentru ochi încă o săptămână sau două. 

Filip al II-lea

Mergem în urmă cu câteva secole, până în regatul Macedoniei. Filip al II-lea a fost rege și general, cel mai faimos pentru că a fost tatăl lui Alexandru cel Mare și pentru extinderea puterii macedonene asupra Greciei. 

În jurul anului 354 î.Hr., în timp ce distrugea orașul Methone, care era controlat de Atena, Filip al II-lea a fost grav rănit la ochiul drept cu o săgeată. Se pare că și-a pierdut ochiul, care a trebuit să fie îndepărtat chirurgical. Rămășițele scheletice găsite într-un mormânt din Grecia, despre care se crede că aparțin lui Filip al II-lea, par să confirme rana oculară.

Moshe Dayan

Politicianul israelian și fostul ministru al Apărării Moshe Dayan și-a pierdut ochiul în timp ce lupta împotriva trupelor franceze Vichy în Siria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941.

El monitoriza operațiunea de pe un acoperiș, când un glonț francez a lovit binoclul pe care îl folosea pentru a observa situația. Sticla și așchiile de metal i-au rănit ochiul foarte grav încât nu a putut purta un ochi de sticlă. În schimb, a devenit celebru datorită mărcii sale emblematice – plasturele pentru ochi – care a fost scos la vânzare pe eBay în 2005 pentru 75.000 de dolari . 

El a servit ca ministru al apărării al Israelului în Războiul de șase zile din 1967 și războiul Yom Kippur din 1973, înainte de moartea sa în 1981.

Jean-Marie Le Pen

Fondatorul partidului de extremă dreapta Frontul Național (acum Mitingul Național) din Franța și- a pierdut ochiul stâng în 1965, în timp ce instala un cort la un eveniment de campanie pentru primul candidat francez de extremă dreapta la președinție, Jean-Louis Tixier-Vignancour.

Plasturele pentru ochi al lui Le Pen, pe care l-a purtat până când a fost înlocuit cu un ochi de sticlă la începutul anilor 1980, a devenit parte din aspectul său emblematic pentru a-și porni cariera politică, deoarece a căutat să se prezinte ca un „pirat politic”.

Horatio Nelson

Renumit pentru că a condus mai multe victorii britanice în timpul războaielor revoluționare napoleoniene și franceze, ofițerul din Marina Regală Britanică este creditat pentru că a inventat zicala „a închide ochii”. 

În timpul asediului Calvi din Corsica din 1794, resturi au zburat în ochiul lui Nelson, făcându-l parțial orb după ce rana nu a fost tratată corect. În timpul bătăliei de la Copenhaga din 1801, Hyde Parker, care comanda forțele britanice, i-a ordonat să-și retragă trupele; în schimb s-a prefăcut că nu vede semnalele lui Parker punându-și ochelarii la ochiul orb. 

S-a crezut mult timp că Nelson a purtat un plasture pe ochi, dar, potrivit istoricului Colin White, de fapt nu a făcut-o niciodată – contrazicând o legendă perpetuată de filmul de la Hollywood din 1941 „The Hamilton Woman”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.