33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Șeful UE pentru Economie spune că Europa este afectată de o „criză dublă”, dar poate evita o recesiune

Europa se confruntă cu impactul unei „crize duble”, dar regiunea poate evita o recesiune, a declarat, sâmbătă, pentru CNBC, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru afaceri economice.

„Cred că ne confruntăm cu impactul dublei crize”, a spus Gentiloni, referindu-se la impactul geopolitic al invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și a loviturii economice ulterioare asupra continentului european.

„Din punct de vedere geopolitic, [criza] a afectat, desigur, și SUA și întreaga lume, dar din punct de vedere economic, a afectat serios Europa și în special Germania”, a spus el.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut a stârnit temeri serioase în Europa că regiunea va intra într-o încetinire economică semnificativă.

Cu toate acestea, de atunci regiunea a reușit să-și asigure aprovizionarea cu energie alternativă, care până atunci proveneau în principal din Rusia, iar unele guverne au putut să ofere ajutor consumatorilor care se confruntă cu costuri mari ale energiei.

Zona euro, în cele din urmă, a crescut cu 3,5% în 2022, potrivit Fondului Monetar Internațional. Instituția se așteaptă la o creștere de 0,8% pentru zona euro în acest an și de 1,4% în 2024.

„Am avut un 2022 excelent, o creștere mai mare decât SUA și China”, a declarat Gentiloni lui Steve Sedgwick de la CNBC la Forumul Ambrosetti.

„Încetinirea a început din ultimul trimestru din 2022 și este acolo, dar vă rog să nu numiți asta recesiune, pentru că cred că putem evita o recesiune”, a spus el.

Provocarea: „Independența energetică”

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, publică noi previziuni economice pentru întreaga regiune pe 11 septembrie. Acestea vor oferi o privire de ansamblu asupra imaginii creșterii în zonă.

Cu toate acestea, datele economice recente au stârnit îngrijorări cu privire la o încetinire. De exemplu, activitatea economică europeană sa contractat în luna august, la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020 .

Inflația a scăzut în ultimele luni, dar cel mai recent set de date arată că cifra generală este stabilă în august față de luna precedentă la 5,3%. Deși mai scăzut decât la începutul acestui an, este încă cu mult peste ținta Băncii Centrale Europene de 2%.

„De ce, după o revenire puternică după pandemie, economia noastră încetinește? Cred că din cauza provocării de a câștiga independența energetică, care a fost foarte costisitoare pentru familiile noastre și a alimentat inflația”, a spus Gentiloni.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.