35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Singapore este acum cea mai liberă economie din lume. Țara noastră se clasează pe un loc onorabil în top

Singapore a detronat Hong Kong-ul pentru a deveni cea mai liberă economie din lume, potrivit unui raport publicat de think tank-ul canadian Fraser Institute.

Pentru prima dată de când indicele pentru libertatea economică a lumii a început în 1970, Hong Kong a coborât pe locul doi de pe primul loc – iar scorul său este pe cale să scadă și mai mult.

Țara noastră se află pe locul 27 în acest clasament, peste multe țări din Uniunea Europeană. (vezi harta de mai jos)

Unele dintre principiile folosite pentru a măsura indicele de libertate economică sunt măsurate pe baza ușurinței comerțului internațional, a libertății de a intra și de a concura pe piețe, precum și a reglementărilor comerciale, printre alte criterii.

Concluziile din raportul 2023 se bazează pe date din 2021, cel mai recent an cu statistici comparabile disponibile în cele 165 de jurisdicții. Măsoară libertatea economică a indivizilor – sau capacitatea acestora de a lua singuri decizii economice.

„Recenta întorsătură a Hong Kong-ului este un exemplu al modului în care libertatea economică este strâns legată de libertatea civilă și politică”, a declarat expertul de la Fraser Institute, Matthew Mitchell, într-un comunicat de presă .

Noile bariere de reglementare, creșterea costurilor de afaceri și limitele privind angajarea forței de muncă străine au afectat clasamentul Hong Kong-ului, se arată în raport.

„Aceste represiuni, combinate cu eforturile guvernului de a controla sectorul privat, au dus inevitabil la diminuarea libertății economice. Prosperitatea Hong Kong-ului va avea probabil de suferit în cele din urmă”, a spus Mitchell.

În 2020, China a impus o lege de securitate națională în Hong Kong, pe care criticii au criticat-o drept o restrângere a autonomiei orașului. Conform noii legislații, infracțiunile de revoltă sau incitare la revoltă se pedepsesc cu închisoare pe viață.

Singapore a urcat pe primul loc

„Impulsionat de îmbunătățirea dimensiunii componentelor guvernamentale și de reglementare, scorul general al Singapore a crescut cu 0,06 puncte pentru a ocupa primul loc”, se arată în raport.

Elveția, Noua Zeelandă și SUA ocupă pozițiile a treia, a patra și, respectiv, a cincea.

Alte mențiuni notabile includ Regatul Unit pe locul nouă, în timp ce Japonia și Germania au ocupat locurile 20 și, respectiv, 23, iar țara noastră se află pe locul 27.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.