26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Speranțele de încetare a focului în Gaza cresc și mai mult, după ce Hamas a anunțat că susține noua propunere

Speranțele pentru o încetare a focului în Gaza au crescut și mai mult, după informațiile conform cărora Hamas și-a dat aprobarea inițială pentru o nouă propunere susținută de SUA pentru încetarea focului, scrie The Guardian.

Oficiali egipteni și reprezentanți ai organizației militante islamiste au confirmat că Hamas a renunțat la o cerere cheie ca Israelul să se angajeze să pună capăt definitiv războiului înainte de orice pauză a ostilităților, au raportat Reuters și Associated Press.

Eforturile de a asigura încetarea focului și eliberarea ostaticilor în Gaza s-au intensificat în ultimele zile, cu o diplomație de transfer activă între Washington, Israel și Qatar, care conduce eforturile de mediere de la Doha, unde se află conducerea Hamas în exil.

Observatorii au spus că orice progres este binevenit, dar au subliniat că mai multe runde de negocieri de peste șapte luni nu au reușit până acum să aducă rezultate.

Cu războiul total între Israel și Hezbollah care se profilează, iar victimele în Gaza continuă să crească, presiunea pentru a pune capăt războiului este mare.

Un oficial Hezbollah a declarat săptămâna trecută că grupul va înceta focul de îndată ce orice acord cu Gaza va intra în vigoare, făcând ecou declarațiilor anterioare.

Organizația susținută de Iran a lansat joi 200 de rachete în Israel, ca răzbunare pentru o lovitură care a ucis unul dintre comandanții săi de top.

„Dacă există un acord în Gaza, atunci va exista o încetare a focului în Liban”, a spus oficialul Hezbollah.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a confirmat vineri că directorul Mossad-ului, serviciul de informații externe al Israelului, a fost trimis să facă o vizită urgentă în Qatar, dar biroul său a spus că „răman decalaje între părți”.

Acordul propus ar implica o primă fază, inclusiv eliberarea de către Hamas a ostaticilor în vârstă, bolnavi și femei în timpul unui armistițiu de șase săptămâni, retragerea israelianului din orașele din Gaza și eliberarea deținuților palestinieni de către Israel.

Fazele ulterioare ar putea include eliberarea ostaticilor rămași, atât civili, cât și soldați, în schimbul unor prizonieri și deținuți palestinieni suplimentari.

În cele din urmă, orice ostatici rămași vor fi returnați, inclusiv cadavrele captivilor morți, și se va începe sarcina extrem de costisitoare și complexă de a reconstrui Gaza.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.