18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Spitalul al-Shifa din Gaza este în ruine după un raid israelian de două săptămâni. IDF spune că ucis peste 200 de teroriști

Armata israeliană s-a retras din spitalul al-Shifa din orașul Gaza după un raid de două săptămâni care a lăsat în ruine majoritatea complexului medical, scrie BBC.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că au fost găsite zeci de cadavre, iar localnicii au spus că zonele din apropiere au fost distruse.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că au ucis 200 de „terorişti”, au reținut alte sute și au găsit arme și informații „în tot spitalul”.

IDF a spus că a atacat al-Shifa pentru că Hamas s-a regrupat acolo.

Operațiunea de două săptămâni a dus la lupte intense și lovituri aeriene israeliene în clădirile din apropiere și în zona înconjurătoare.

Secțiile au fost atacate deoarece agenții Hamas și Jihadul Islamic Palestinian îi foloseau drept bază, a spus IDF, acuzându-i că au luptat în interiorul departamentelor medicale, au declanșat explozibili și au incendiat clădirile spitalelor.

Ministerul Sănătății a anunțat că zeci de cadavreu au fost găsite

Imaginile publicate după retragerea israeliană au arătat palestinieni mergând în apropierea clădirilor principale carbonizate, cu bucăți de zid lipsă și purtând cadavre învelite în pături. Fotografiile grafice au arătat cadavre parțial expuse pe pământul agitat.

Ministerul Sănătății a declarat că zeci de cadavre, unele descompuse, au fost găsite în și în jurul complexului medical, care acum era „complet în afara serviciului”.

Un medic a declarat pentru agenția de presă AFP că peste 20 de cadavre au fost recuperate, unele zdrobite de vehiculele care se retrăgeau.

Un purtător de cuvânt al serviciului civil de urgență din Gaza, condus de Hamas, a declarat că forțele israeliene au folosit buldozere pentru a săpa terenul complexului și a exhuma cadavrele îngropate.

Biroul de presă al guvernului Hamas a declarat că forțele israeliene au ucis 400 de palestinieni în al-Shifa și în zona înconjurătoare, inclusiv o doctoriță și fiul ei. Israelul nu a comentat încă.

IDF a declarat că trupele sale au ucis 200 de „terorişti” în spital

IDF a declarat că trupele sale au ucis 200 de „terorişti” şi au reţinut peste 900 de persoane, dintre care peste 500 s-au dovedit a fi afiliate Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian – pe care Israelul, Marea Britanie şi alte ţări le interzic drept organizaţii teroriste.

Suspecții au fost transferați la serviciile de informații pentru interogatorii suplimentare, a adăugat acesta.

IDF a spus că „forțele au găsit cantități mari de arme, documente de informații în tot spitalul, au întâlnit teroriști în lupte scurte și s-au angajat în lupte, evitând în același timp rănirea personalului medical și a pacienților”.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că peste 6.000 de persoane se aflau în complexul spitalicesc, majoritatea civili, la începutul raidului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat duminică seară că 21 de pacienți au murit, pacienții mutați de mai multe ori și ținuți fără îngrijiri medicale.

Dr. Amira al-Safady de la al-Shifa a declarat pentru postul de radio Gaza Lifeline al BBC că aproximativ 16 persoane care se aflau în unitatea de terapie intensivă au murit după ce au fost mutate, deoarece ea și alți medici nu mai aveau echipament pentru a le trata.

Trei zile mai târziu, trupele au spus personalului medical să-i îngroape afară, a spus ea.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.