33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Stoltenberg: Ucraina câştigă teren în contraofensiva sa. ”Au reușit să depășească liniile defensive”

Ucraina face progrese în contraofensiva începută în iunie pentru a recupera teritoriile confiscate de Rusia, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Reuters.

„Ucrainenii câștigă teren treptat… Au reușit să depășească liniile defensive ale forțelor ruse și merg înainte”, a declarat Stoltenberg parlamentarilor în declarațiile la Parlamentul European.

De la lansarea ofensivei sale, Kievul s-a străduit să străpungă liniile ruseşti bine consolidate şi s-a confruntat cu critici tot mai ample în presa occidentală pentru concentrarea forţelor în locuri care ar fi nepotrivite.

Cu toate acestea, având în vedere resursele militare extinse ale Moscovei şi disensiunile din rândurile sale, ambele părţi au măsurat succesele recente prin preluarea controlului asupra unor sate mici sau asupra unor mici buzunare de teren.

”Niciodată în istorie nu am văzut mai multe mine pe câmpul de luptă”

Stoltenberg spune însă că era de aşteptat ca ofensiva să avanseze încet. „Nimeni nu a spus vreodată că va fi uşor”, a subliniat el.

„Aproape niciodată în istorie nu am văzut mai multe mine pe câmpul de luptă decât vedem astăzi în Ucraina. Aşa că era evident că acest lucru va fi extrem de dificil”, le-a explicat el europarlamentarilor.

Oficialii ucraineni au declarat în ultima săptămână că forţele lor au reuşit să treacă de prima linie de apărare a Rusiei, dar că acum se confruntă cu alte zone în care Moscova a avut timp să-şi construiască fortificaţii şi câmpuri de mine.

„Fac progrese. Poate nu atât de mult pe cât am sperat, dar câştigă teren treptat”, a spus şeful NATO. „Câteva sute de metri pe zi, ceea ce înseamnă că atunci când ucrainenii câştigă teren, ruşii pierd teren”, a subliniat Stoltenberg.

Lăudând forţele ucrainene pentru realizările lor pe câmpul de luptă, el a adăugat: „Punctul de plecare este că armata rusă era a doua cea mai puternică din lume. Iar acum, armata rusă este a doua cea mai puternică în Ucraina. Acest lucru este destul de impresionant pentru ucraineni”, a punctat Stoltenberg.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.