16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Studiu: Femeile expuse la substanțele chimice utilizate în produsele de uz casnic au șanse mai mari să facă cancer

Femeile expuse la substanțele chimice utilizate pe scară largă în produsele de uz casnic și industriale par să se confrunte cu șanse crescute de cancer ovarian și alte tipuri de cancer, potrivit unei noi cercetări finanțate de guvernul SUA, scrie The Guardian.

Folosind datele centralizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o echipă de cercetători academicieni a găsit dovezi că femeile diagnosticate cu unele tipuri de cancer „declanșate hormonal” au fost expuse la anumite substanțe perfluoroalchilate (PFAS), care sunt utilizate în mii de produse de uz casnic și industriale, inclusiv în articole rezistente la pete și la căldură.

Ei au descoperit legături similare între femeile diagnosticate cu cancer și expunerile mari la fenoli, care sunt utilizați în mod obișnuit în ambalajele alimentare, coloranții și produsele de îngrijire personală.

PFAS au fost denumite „substanțe chimice pentru totdeauna” datorită longevității lor în mediu.

Studiul, publicat duminică seară în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology , nu a găsit asocieri similare între substanțele chimice și diagnosticul de cancer la bărbați.

PFAS pot perturba funcțiile hormonale

Substanțele chimice PFAS, în special, pot perturba funcțiile hormonale specifice femeilor – un mecanism potențial pentru creșterea șanselor lor de cancer legate de hormoni, au determinat cercetătorii. 

„Oamenilor ar trebui să le pese de acest lucru, deoarece știm că există o expunere pe scară largă a oamenilor la aceste substanțe chimice și avem date documentate despre asta”, a spus Max Aung, profesor asistent de sănătate a mediului la USC Kreck School of Medicine și autor principal al studiului.

„Aceste substanțe chimice pot crește riscul apariției diferitelor rezultate asupra sănătății și vă pot modifica căile biologice… Este important să știm, astfel încât să putem preveni mai bine expunerile și să atenuăm riscurile”, a spus Aung.

Este aproape imposibil să evitați expunerea la PFAS, deoarece substanțele chimice sunt foarte răspândite în mediu. Denumite uneori „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun în mod natural, reziduurile de PFAS pot persista în apă, sol, aer și alimente. Se estimează că 97% dintre americani au PFAS în sânge , potrivit CDC. 

US Geological Survey (USGS), o unitate a Departamentului de Interne al SUA, spune că 45% din apa potabilă din SUA este contaminată cu PFAS.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.