16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Studiu global: Cazurile de cancer la persoanele sub 50 de ani din întreaga lume au crescut cu aproape 80% în trei decenii

Numărul persoanelor sub 50 de ani din întreaga lume diagnosticați cu cancer a crescut cu aproape 80% în trei decenii, potrivit celui mai mare studiu de acest gen, informează The Guardian.

Cazurile globale de cancer cu debut precoce au crescut de la 1,82 milioane în 1990 la 3,26 milioane în 2019, în timp ce decesele provocate de cancer ale adulților în vârstă de 40, 30 de ani sau mai tineri au crescut cu 27%. Mai mult de un milion de persoane sub 50 de ani mor acum de cancer, arată cercetarea.

Experții sunt încă în faza incipientă de înțelegere a motivelor din spatele creșterii cazurilor. Autorii studiului, publicat în BMJ Oncology , spun că printre factorii probabili sunt dietele sărace, consumul de alcool și tutun, inactivitatea fizică și obezitatea.

„Din 1990, incidența și decesele din cauza cancerelor cu debut precoce au crescut substanțial la nivel global”, se arată în raport. 

„Încurajarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă sănătoasă, restricția consumului de tutun și alcool și activități adecvate în aer liber, ar putea reduce povara cancerului cu debut precoce.”

Studiile anterioare au sugerat că incidența cancerului la adulții cu vârsta sub 50 de ani a crescut în diferite părți ale lumii în ultimele câteva decenii. 

Cel mai recent studiu, condus de Universitatea din Edinburgh din Scoția și Școala de Medicină a Universității Zhejiang din Hangzhou, China, a fost primul de acest gen care a examinat problema la scară globală și factorii de risc pentru adulții mai tineri.

Date din 204 țări, analizate

Majoritatea studiilor anterioare s-au concentrat pe diferențele regionale și naționale. În acest studiu global, cercetătorii au analizat date din 204 țări care acoperă 29 de tipuri de cancer.

Ei au analizat cazuri noi, decese, consecințe asupra sănătății și factori de risc contributivi pentru toți cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani pentru a estima schimbările între 1990 și 2019.

În 2019, noile diagnostice de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani au totalizat 3,26 milioane, o creștere cu 79% față de cifra din 1990. Cancerul de sân a reprezentat cel mai mare număr de cazuri și decese asociate, la 13,7 și, respectiv, 3,5 pentru fiecare 100.000 de persoane din populația globală.

Cancerul de prostată, printre cele mai numeroase cazuri

Cazurile de cancer de prostată cu debut precoce au crescut cel mai rapid între 1990 și 2019, cu modificări procentuale anuale estimate de 2,28% și, respectiv, 2,23%. La celălalt capăt al spectrului, cazurile de cancer hepatic cu debut precoce au scăzut cu aproximativ 2,88% pe an.

Un total de 1,06 milioane de persoane sub 50 de ani au murit de cancer în 2019, o creștere cu 27% față de cifra din 1990. 

După cancerul de sân, cel mai mare număr de decese a fost legat de cancerele de trahee, plămâni, stomac și intestin. Cele mai mari creșteri ale deceselor au fost în rândul persoanelor cu cancer de rinichi sau ovarian.

Cele mai mari rate de cancer cu debut precoce în 2019 au fost în America de Nord, Oceania și Europa de Vest. Țările cu venituri mici și medii au fost, de asemenea, afectate, iar cele mai mari rate de deces în rândul persoanelor sub 50 de ani au fost în Oceania, Europa de Est și Asia Centrală.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.